четвртак, 16. септембар 2010.

СЛАНА ТОРТА

Састојци:
  • 7 јаја
  • 7 кашика брашна
  • 3 павлаке
  • 1/2 кесице прашка за пециво
  • 400-500 г сремског сира
  • 125 г маслаца
  • 4-6 кашика ајвара
  • 100-150 г качкаваља
  • со
Припрема:
  1. Умутити беланца па им додати жуманца и мутити још мало. Додати прстохват соли, брашно, павлаку и прашак за пециво. Кору пећи на 180ºЦ. Готова је чим почне да се одваја од плеха, тако да остане жута. Ја кору печем у великом плеху од рерне, тако да буде танка, а готову пресечем на пола и добијем две коре.
  2. За фил треба пропасирати сир, додати му омекшали маслац, павлаку и ајвар.
  3. На кору нанети половину фила, затим ставити другу кору, па остатак фила. Целу торту премазати павлаком и украсити наренданим качкаваљем. Као украс се могу додати и украси од шунке и краставчића.
Ко воли "тежу" варијанту може торту да премаже мајонезом уместо павлаке, али треба имати у виду да се мајонез брзо "суши" у фрижидеру тако да треба покрити торту или је брзо појести.
Слана торта

2 коментара:

  1. Sjajno! Moram probati da zgotovim ovo.. često mi se desi da na slavama, svabama i ostalim svetkovinama upravo slana torta bude najbolje jelo. Meni makar... Znam da ih ima više vrsta, ali, ova je solidna za pripremiti i nije puno skupa... :)

    Fala Gago, stvarno si maher.

    ОдговориИзбриши
  2. Да, и ја имам неколико различитих рецепата, али ова је једноставна, а заиста врло укусна. Сремски сир, ајвар, павлака... шта ту може да не буде добро? ;)

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...