Ево идеје како можете да искористите хлеб који није свеж, а да то не буду прженице.
Састојци:
- 800 г хлеба који није свеж
- 3/4 л млека
- 200 г белог српског сира
- 200 г кајмака
- 3 јајета
- 1/2 кашике брашна
- 1 шољица уља
- соли према потреби
Припрема:
- Ставите издробљени сир, кајмак, умућена јаја, брашно (не више од пола кашике), млеко и ако треба, мало соли, у посебну посуду па све измешајте. Подмажите посуду за печење. Пећницу укључите на 220 степени.
- Сеците хлеб на мале кришке и ређајте га тако да прекрије дно посуде. Прелијте делом надева. Преко надева поново поређајте кришчице хлеба, прелијте надевом и тако чините док не утрошите хлеб и надев. Последњи слој треба да буде надев. При стављању надева треба да водите рачуна да сир и кајмак не падну на дно, па да за овај површински слој остане само густина. У том случају површина гибанице не би била мека.
- Ставите сложену питу у пећницу и пеците око 25 минута док не добије румену покорицу. Печену извадите, попрскајте водом, добро покријте салветама и оставите да се мало прохлади. Сеците и служите, као и сваку питу, уз кисело млеко, јогурт, обично млеко или чај.
Нема коментара:
Постави коментар