Занимљивости и савети


7 трикова за добро тесто
  1. Пре него што поченете да правите тесто, извадите путер и јаја из фрижидера и држите их неко време на собној температури.
  2. Припремите и измерите све неопходне састојке пре него што почнете да месите.
  3. Придржавајте се рецепта и немојте да импровизујете. За разлику од куваних јела, специјалитета са месом, чорби и салата где можете додати нешто ново или променити количину састојака, теста су резултат егзактних хемијских процеса.
  4. Не претерујте са количином прашка за пециво или квасца, јер постоји могућност да тесто нарасте превише и пукне.
  5. Немојте да правите залихе прашка за пециво и квасца, јер временом губе својства.
  6. Тесто стављајте увек у загрејану рерну, јер сва теста са прашком за пециво и квасцем то "траже". Приликом спајања влажних и сувих састојака долази до хемијске реакције и тесто одмах почиње да расте. Сачекајте 10 до 15 минута од тренутка када рерна достигне жељену температуру и онда ставите тесто у њу.
  7. Решетку поставите на средину, како би се тесто испекло подједнако одозго и одоздо.


Рок замрзнуте хране

  • сланина: 1 - 2 месеца
  • кувано јело од поврћа: 2 - 3 месеца 
  • кувана говедина и свињетина: 2 -3 месеца
  • кувана пилетина: 4 месеца 
  • кувано тесто: 3 месеца 
  • воће: 8 - 12 месеци 
  • смрзнути купљени оброк: 3 - 4 месеца 
  • кобасице: 1 - 2 месеца 
  • сирова пилетина (делови): 9 месеци
  • сирова пилетина (цело пиле): 12 месеци
  • сирово месо: 4 - 12 месеци
  • поврће: 8 - 12 месеци
Чоколада

Чоколада је у Европу стигла у XVI веку и већ тада су Шпанци почели да је мешају са шећером и ванилом, а до XVII века сврстана је у ред луксузних намирница. Тек крајем XVIII века произведена је чоколада која је личила на данашњу, а прву млечну чоколаду направили су Швајцарци.
Црна чоколада, богата какаом и са мало шећера, може да смањи притисак. То је биљка која је богата антиоксидантима, а посебно садржи полифенол, веома снажан оксиданс, који се налази у бројним биљкама и воћу као што је грожђе. Полифенол има особину да опушта артерије и самим тим спушта притисак у њима. 

Да ли знате?
  • Једна крава даје око 36.000 чаша млека годишње.
  • Каквог ће укуса бити млеко и колико ће га крава произвести зависи од тога шта једе. Ако једе сирову траву даће 50 чаша млека на дан, а ако је њен мени мешовит даће 100 чаша млека на дан. 
  • Према индијској митологији свет је створен од млека које су мешали богови у океану.
  • Млеко и млечни производи имају два састојка која нам помажу да нам коса буде лепша, нокти чвршћи, а кости јаче. То су калцијум и витамин D.

Мали савети
  • ... бело вино се у кувању додаје свим врстама белог меса (пилеће, ћуреће...), а црна вина тамном месу (говедина, јунетина)
  • ... поврће које барите никада не стављајте у хладну воду јер она извлачи из поврћа минералне састојке и хранљиве материје
  • ... мирис пржене рибе се неће ширити по стану ако у тигањ ставите и две половине јабуке

Да ли знате шта је...?

Кумкат - веома мале поморанџе.

Бутертајг - лиснато тесто.

Безе кора - кора од беланаца, шећера у праху, сока од лимуна и на врх ножа соли.

Гликоза - грожђани шећер.

Дебрецине - дебеле виршле.

Мали савети
  • ... пиринач се неће слепити ако се у воду у којој се кува дода неколико капи лимуновог сока
  • ... старије месо ће се брже скувати ако се у воду сипа мало соде бикарбоне
  • ... боранија, спанаћ, броколи... не мењају боју приликом кувања ако се спусте у вријућу воду и ако се суд не поклопи
  • ... маснију кокошију супу ћете добити ако месо ставите у хладну воду па укључите ринглу, а поснију ако је вода кључала


Да ли знате шта је...?


Марони - кестени.

Рагу - јело од исецканог меса или рибе са финим зачинима, сосовима.

Каре - (fr. carre) квадрат, телећа, овчија или свињска ребра пржена или динстана.

Лакс каре - крменадла без костију.

Урда - ситан, свежи, млади, неслани сир.

Слачица - сенф.

Рамстек - спољни део печенице.

Ементалер - тврди швајцарски сир. Укус овог рупичастог сира подсећа на бадем.

Марципан - смеса од бадема и шећера.


Мали савети
  • ... месо треба прати у комаду и то што краће. Тек потом га исећи на комадиће како се са водом не би испрали хранљиви састојци. После прања месо обрисати и онда ставити да се пржи или пече. Ако се месо кува, брисање није потребно.
  • ... џигерица ће бити мекша ако се на свако парче пре пржења сипа по неколико капи винског сирћа. Не треба је солити пре пржења, већ после, јер ће у супротном бити жилава.

Храном против стреса

Поморанџе
Разна истраживања показала су да витамин Ц смањује ниво стреса и враћа крвни притисак и кортизол у нормалу након проживљене стресне ситуације. Али, витамин Ц пружа и бројне друге благодети, а између осталих познато је и да јача имунолошки систем.

Авокадо
Незасићене масти и калијум који се налазе у авокаду помажу у снижавању крвног притиска, а научници се слажу да је један од најбољих начина за снижавање крвног притиска управо унос довољних количина калијума у организам.

Бадеми, пистаћи и ораси
Бадеми су препуни витамина  Б и Е који јачају имунитет, а пистаћи и ораси помажу у снижавању крвног притиска.

Лосос
Исхрана богата омега-3 масним киселинама штити нас од болести срца и крвних судова. Истраживања су показала да оне веома успешно спречавају и нагло излучивање хормона стреса - кортизола и адреналина.

Зелено поврће
Броколи, кељ и друго зелено лиснато поврће моћан су извор витамина који наше тело пуне енергијом када смо под стресом.

Савети за уређење кухиње:
  • Не удаљавајте превише шпорет од судопере ни од фрижидера, неће вам пријати да се стално шеткате и да расипате успут поврће које спремате.
  • Зидне елементе изнад судопере и шпорета покушајте да избегнете јер ће већина њих реаговати за неколико година на пару која ће се гомилати на доњој страни елемента.
  • Немојте користити радну површину као место на коме ћете држати кухињске апарате јер ће на тај начин изгубити функцију радне површине. Како бисте ово спречили, направите полице у кухињи на којима ћете моћи да одложите апарат за кафу, тостер или соковник...
  • Ствари које користите једном месечно или ређе, можете држати на мање доступним местима.
  • Без обзира колико вам се допада да шољице, варјаче или друго посуђе стоји окачено у кухињи ван кухињског ормарића, на том прибору ће се скупљати прашина и микроорганизми.
  • Ако преграђујете део између већ уређене кухиње и дневног боравка, водите рачуна о томе колики пролаз остављате. наиме, слободни пролаз кроз кухињу као излаз из ње мора бити довољно велик како бисте и највеће апарате из ње, као што су замрзивач или шпорет могли да изнесете у случају квара или замене новим.

2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...