субота, 12. јул 2014.

КРЕМ СУТЛИЈАШ

Пиринач у млеку припрема се брзо и једноставно, а при том је веома здрав оброк. Сутлијаш је омиљена посластица малишана, али и ми старији га радо једемо. За традиционални сутлијаш потребан је пиринач, вода, млеко, шећер и цимет. Али слободно му можете додати, воће, чоколаду или слатку павлаку и добићете префињен укус и арому.

Крем сутлијаш
Намирнице:
  • 250 г пиринча, 
  • 1 л воде, 
  • 7 дл млека, 
  • 5 кашика шећера, 
  • 2 ванилин шећера, 
  • 1,5 дл слатке павлаке, 
  • цимет. 
Крем сутлијаш

Припрема: 
  1. Пиринач очистити и опрати, па кувати у литру воде док не омекша, а сувишна течност не уври. 
  2. Додати ванилин шећер и шећер, постепено доливати млеко и кувати на умереној температури често мешајући да сутлијаш не загори. 
  3. Сутлијаш кувати док током мешања варјача не почне да оставља траг на дну шерпе. 
  4. Склонити са шпорета и оставити да се охлади.
  5. У охлађени сутлијаш додати шлаг од умућене слатке павлаке, полако умешати, распоредити у чинијице и посути циметом.

Крем сутлијаш
Напомене: 
  • Сутлијаш немојте кувати на високој температури како не би загорео. 
  • Сутлијаш ће упити још течности приликом хлађења, па уколико желите да буде ређи, додајте му још мало млека.
  • За традиционални, уобичајен сутлијаш, искористите исти рецепт. Само немојте додати слатку павлаку.
  • Ако неко од укућана не воли цимет слободно га изоставите или додајте мало чоколаде у праху. (На доњој слици у чинијици лево је сутлијаш са циметом, а у чинијици десно сутлијаш посут чоколадом у праху коју моје дете са задовољством умеша и добије "браон" сутлијаш :) )

Сутлијаш