Пиринач у млеку припрема се брзо и једноставно, а при том је веома здрав оброк. Сутлијаш је омиљена посластица малишана, али и ми старији га радо једемо. За традиционални сутлијаш потребан је пиринач, вода, млеко, шећер и цимет. Али слободно му можете додати, воће, чоколаду или слатку павлаку и добићете префињен укус и арому.
Крем сутлијаш |
Намирнице:
- 250 г пиринча,
- 1 л воде,
- 7 дл млека,
- 5 кашика шећера,
- 2 ванилин шећера,
- 1,5 дл слатке павлаке,
- цимет.
Крем сутлијаш |
Припрема:
- Пиринач очистити и опрати, па кувати у литру воде док не омекша, а сувишна течност не уври.
- Додати ванилин шећер и шећер, постепено доливати млеко и кувати на умереној температури често мешајући да сутлијаш не загори.
- Сутлијаш кувати док током мешања варјача не почне да оставља траг на дну шерпе.
- Склонити са шпорета и оставити да се охлади.
- У охлађени сутлијаш додати шлаг од умућене слатке павлаке, полако умешати, распоредити у чинијице и посути циметом.
Крем сутлијаш |
Напомене:
- Сутлијаш немојте кувати на високој температури како не би загорео.
- Сутлијаш ће упити још течности приликом хлађења, па уколико желите да буде ређи, додајте му још мало млека.
- За традиционални, уобичајен сутлијаш, искористите исти рецепт. Само немојте додати слатку павлаку.
- Ако неко од укућана не воли цимет слободно га изоставите или додајте мало чоколаде у праху. (На доњој слици у чинијици лево је сутлијаш са циметом, а у чинијици десно сутлијаш посут чоколадом у праху коју моје дете са задовољством умеша и добије "браон" сутлијаш :) )
Сутлијаш |
Нема коментара:
Постави коментар