понедељак, 07. април 2014.

МЕДЕЊАК С МРВИЦАМА

Медењак с мрвицама

За тесто:
  • 2 јаја
  • 200 мл уља 
  • 500 мл млека
  • 2 кашике меда
  • 2 кашике какао праха
  • 300 г шећера у праху
  • 400 г брашна 
  • кашичица соде бикарбоне 
  • кашичица цимета 
За премазивање:
  • кашика-две мармеладе од рибизле (мешана, кајсија...)
  • 200 г чоколаде за глазуру
Припрема: 
  1. Све састојке за тесто ставите у дубљу чинију и мутите док не добијете глатко тесто. Можете посебно сјединити суве и влажне састојке па их онда спојити или умутити јаја па постепено додавати остале састојке.
  2. Тесто сипајте у подмазан и брашном посут плех.
  3. Пре печења, по жељи, тесто можете да поспете сецканим кандираним воћем. 
  4. Пеците пола сата на 180 степени па чачакалицом проверите да ли је тесто печено и по потреби га допеците. Ја сам овај пут лоше проценила потребну величину тепсије тако да ми је колач доста нарастао на средини и ту где је био дебљи требало му је више времена да се испече - скоро 45 минута. Користила сам тепсију чије су димензије приближно 20х30 цм. Значи, потребна је већа тепсија како би колач равномерно нарастао. 
  5. Печени колач премажите мармеладом коју сте претходно загрејали са врло мало воде. 
  6. Кад се мармелада прохлади и стегне прелијте и глазуром од чоколаде и поспите шећерним мрвицама.
Медењак с мрвицама