уторак, 22. март 2011.

МЛАДЕНЧИЋИ

Унапред се извињавам јер немам фотографију, али ове године их нисам правила. Ипак, неко можда жели да их направи, а не зна како. 

Младенци се у нашем народу славе 22. марта, а тога дана се месе округли колачићи премазани медом, носе на дар младенцима и околини, али служе и осталима. Постоји више рецепата за младенчиће, али свима је заједничко то што су округли и премазани медом.

Састојци:
  • 1 кг брашна
  • 2 кашичице шећара
  • 1 пакетић квасца
  • 1/4 л уља
  • 1/2 л млека или млаке воде (ко пости)
  • 1 шоља меда
Припрема:
Одвојте мало млека, загрејте га да буде млако и у њему растопите квасац. Додајте шећер и две кашике брашна, измешајте и оставите на топлом месту да квасац надође. (Ја лично никада не стављам и брашно у квасац, само шећер)

Кад је квасац ускисао, сипајте га у брашно од кojег треба да оставите део за подмесивање. На квасац сипајте и мало млаког млека, па почните да замесујете тесто полако обрушавајући брашно. Тесто треба да буде без грудвица. Са млеком постепено доливајте и уље. 
Кад више не можете да мешате, почните да месите додајући брашно за подмесивање. 

Добро умешено тесто, по којем се виде мехури, оставите на топлом месту, покријте и сачекајте да надође. Не мора удвостручити запремину, довољно је да почне да расте, јер ће у току даљег рада још више нарасти.

Поделите тесто на два дела, ако немате велику даску за мешење. Растањите први део теста у кору дебелу око 1цм, вадите округлим калупом колачиће нешто веће од ванилица, ређајте у подмазан плех и оставите још неко време да нарастају. Укључите пећницу на 200 степени.

Развлачите другу кору на исти начин као и прву, вадите колачиће и остављајте на страну. Ставите плех са првим делом младенчића у пећницу и пеците док лепо не порумене (око 25 минута). 

Печене колачиће премажите медом и оставите да се мало охладе.
Ставите други део младенчића у пећницу и пеците, па и њих касније премажите медом, мало охладите и служите.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...