Почетком месеца новембра смо, први пут од како смо дошли у Шведску, били гости на једном венчању. По српском обичају, направила сам торту за свадбено весеље. Избор је пао на Фереро торту коју сам први пут правила за 17-и рођендан моје Сташе. Кликом на линк отварате рецепт на српском, а сада фотографија торте и рецепт на шведском. Младенци су били задовољни, а и од гостију сам добила позитивне коментаре. 💝
Фереро торта / Ferrero tårta |
Tårtbotten:
- 5 ägg
- 250 g socker
- 250 g vetemjöl
- 10 g bakpulver
- 2 msk mörk kakao
- 1 dl matolja
- 1 dl vatten
- Sätt ugnen på 180°C.
- Smörj och mjöla en form med lostagbar kant, 24-26 cm i diameter.
- Sikta vetemjöl, bakpulver och kakao i en bunke.
- Knäck ägg och separera äggvitorna från äggulorna.
- Vispa äggulorna och socker med elvisp. Rör ner olja. Vispa hela tiden.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao och rör det ner i äggulasmeten. Till sist rör ner vatten.
- Vispa sedan äggvitorna tills de blir vita och det bildas hårda toppar.
- Rör äggvitorna ner i äggulasmeten och blanda försiktigt med en spatel till en jämn smet.
- Häll smeten i formen. Grädda i ca 40 minuter tills botten är färdig. Känn med en sticka, den ska komma ut torr.
- Låt den svalna helt och hållet innan du delar den i 3-4 delar/tårtbottnar.
- Under tiden kan du göra nougatfyllning.
Nougatfyllning:
- 5 dl vispgrädde (rumstemperatur)
- 500 g mascarpone (rumstemperatur)
- 400 g nougatkräm (t.ex. nutella)
- 6 msk finhackade hasselnötter
- 6 msk finhackade wafers - hasselnötssmak
Gör så här:
- Hacka rostade hasselnötter och wafers i små bitar.
- Vispa vispgrädde. Rör ner mascarponen. Rör ner nougatkräm och blanda allt väl till en slät blandning. Ingredienserna ska vara i rumstemperatur så att de går ihop fint.
- Rör ner hasselnötterna och hackade wafers och blanda försiktigt med spateln.
Sist:
- ca 3 dl chokladmjölk
- Dela den förberedda fyllningen i tre delar.
- Häll lite chokladmjölk över varje tårtbotten (använd en köksborste eller en sked till detta) innan du fyller tårtan med nougatfyllningen. Fyll varje tårtbotten med fyllningen.
- Låt kakan svalna helt i kylen.
- Spackla tårtan med t.ex. vispgrädde eller en god frosting.
Förvara tårtan i kylskåpet.
Нема коментара:
Постави коментар