петак, 17. новембар 2023.

ФЕРЕРО ТОРТА - Ferrerotårta

Почетком месеца новембра смо, први пут од како смо дошли у Шведску, били гости на једном венчању. По српском обичају, направила сам торту за свадбено весеље. Избор је пао на Фереро торту коју сам први пут правила за 17-и рођендан моје Сташе. Кликом на линк отварате рецепт на српском, а сада фотографија торте и рецепт на шведском. Младенци су били задовољни, а и од гостију сам добила позитивне коментаре. 💝

Фереро торта / Ferrero tårta

Tårtbotten:
  • 5 ägg
  • 250 g socker
  • 250 g vetemjöl
  • 10 g bakpulver
  • 2 msk mörk kakao
  • 1 dl matolja
  • 1 dl vatten
Gör så här:

    1. Sätt ugnen på 180°C.
    2. Smörj och mjöla en form med lostagbar kant, 24-26 cm i diameter.
    3. Sikta vetemjöl, bakpulver och kakao i en bunke.
    4. Knäck ägg och separera äggvitorna från äggulorna.
    5. Vispa äggulorna och socker med elvisp. Rör ner olja. Vispa hela tiden.
    6. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao och rör det ner i äggulasmeten. Till sist rör ner vatten.
    7. Vispa sedan äggvitorna tills de blir vita och det bildas hårda toppar. 
    8. Rör äggvitorna ner i äggulasmeten och blanda försiktigt med en spatel till en jämn smet.
    9. Häll smeten i formen. Grädda i ca 40 minuter tills botten är färdig. Känn med en sticka, den ska komma ut torr.
    10. Låt den svalna helt och hållet innan du delar den i 3-4 delar/tårtbottnar.
    11. Under tiden kan du göra nougatfyllning.
    Nougatfyllning:
    • 5 dl vispgrädde (rumstemperatur)
    • 500 g mascarpone (rumstemperatur)
    • 400 g nougatkräm (t.ex. nutella)
    • 6 msk finhackade hasselnötter
    • 6 msk finhackade wafers - hasselnötssmak
    Gör så här:
    1. Hacka rostade hasselnötter och wafers i små bitar.
    2. Vispa vispgrädde. Rör ner mascarponen. Rör ner nougatkräm och blanda allt väl till en slät blandning. Ingredienserna ska vara i rumstemperatur så att de går ihop fint.
    3. Rör ner hasselnötterna och hackade wafers och blanda försiktigt med spateln.
    Sist:
    • ca 3 dl chokladmjölk
    1. Dela den förberedda fyllningen i tre delar.
    2. Häll lite chokladmjölk över varje tårtbotten (använd en köksborste eller en sked till detta) innan du fyller tårtan med nougatfyllningen. Fyll varje tårtbotten med fyllningen.
    3. Låt kakan svalna helt i kylen.
    4. Spackla tårtan med t.ex. vispgrädde eller en god frosting.
    Förvara tårtan i kylskåpet.





    Нема коментара:

    Постави коментар

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...