недеља, 24. април 2011.

САРМИЦЕ ОД ЗЕЉА

Васкршњи празници су празници раног пролећа. Зато је у Србији обичај да се за свечани ручак тога дана припреме сармице од зеља, јер је оно први весник пролећа међу поврћем. Осим сармица, на сто се износе црвена јаја, јагњећа чорба, печено јагње, млечни хлеб и више врста колача. Васкршњи ручак се, кад су дани лепи, обавља напољу, на отвореном простору, близу ражња на коме се пекло јагње. Бар је тако у сеоским домаћинствима. 

Потребно је
  • око 30 листова зеља 
  • 500 г млевене јунетине 
  • 2 главице црног лука
  • шољица пиринча 
  • уље 
  • со, бибер, зачин, зачинска паприка 
  • кисело млеко - као додатак уз готово јело 
Припрема
Очишћени лук исецкајте ситно па га пропржите на уљу да мало омекне. Додајте месо, продинстајте га, зачините, још кратко пропржите па додајте пиринач и измешајте надев. Док се надев хлади припремите зеље. 

Очистите зеље од дршки и задебљања око њих, оперите сваки лист посебно, па прелијте врелом водом. Варјачом раставите листове да вода зађе свуда. После неколико тренутака оцедите воду да се листови не би распали. Прелијте зеље хладном водом и оцедите.  

Узимајте пажљиво лист по лист зеља, стављајте надев на средину и савијајте сармице. Ако су листови сувише мали, спајајте по два листа тако да мало прелазе један преко другог и правите мало веће сармице. Сармице ређајте у посуду за ђувеч тако да све стану у један ред. Налијте водом и ставите посуду у загрејану пећницу. Температура треба да буде јака док јело не почне да ври, а затим смањите температуру. Сармице треба да остану само на масноћи, али ако у току печења вода испари пре него што буду готове, долијте топлу воду. Печене сармице служити уз кисело млеко.  
Сармице од зеља
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...