понедељак, 07. јул 2014.

СПЕКУЛАС ТОРТА

Рецепт сам нашла у једном од часописа у едицији "Мале мајсторије" и како волим спекулас кекс морала сам и да га испробам. Рецепт ћу пренети у оригиналу, а у заградама ћу додати оно што је по мом мишљењу потребно променити. 

Спекулас торта
Потребно је: 
  • 300 г "Бамби" спекулас кекса 
  • 125 г бутера
  • паковање залеђених вишања
  • 2 кашике шећера 
  • 10 г црвеног желатина (сматрам да није потребан)
  • 700 г несланог сира 
  • 150 г прах шећера 
  • 4 кашике меда (може и мање)
  • 5 г цимета 
  • 10 г белог желатина 
  • 4 дл слатке павлаке 
Спекулас торта

Припрема: 
Одвојити 6 комада кекса, пресећи по дужини и оставити са стране. Остатак ставити у кесу и измрвити оклагијом. Истопити бутер, помешати га са кексом и смесу равномерно распоредити по дну округлог калупа за торте коме се отварају стране. Затим оставити у фрижидер да се смеса стегне. (По мом мишљењу овај однос кекса и бутера није баш најбољи па је потребно мало га модификовати или додати још мало неке течности, сока или млека на пример,  како би кора била боља)

Оцеђене вишње ставити преко коре и посути прах шећером. Црвени желатин направити по упутству са кесице, прелити преко вишања и оставити да се хлади. (Овај корак са црвеним желатином слободно прескочите јер вишње нису на врху торте тако да би на овај начин само биле одвојене од фила)

Сир, прах шећер, мед и цимет добро промешати, додати истопљени бели желатин и оставити смесу да се охлади. (Мени је 4 кашике меда било превише јер је торта била слађа него што ја волим, али та количина зависи и од величине кашике коју користите и количине меда коју заграбите :))

Павлаку умутити миксером. Мало одвојити за украс и сипати у шприц за колаче. Додати павлаку смеси са сиром, добро промешати и сипати преко вишања. Оставити 2-3 сата у фрижидер да се торта стегне и охлади. Склонити ивицу калупа и украсити торту павлаком и половинама кекса које сте одвојили на почетку.

Спекулас торта