понедељак, 13. јануар 2014.

ПРЕБРАНАЦ и ЧЕСНИЦА за Бадње вече

Прође дочек Нове године, прође и Бадње вече и Божић, дође нам и дочек православне Нове године, а ја вам са закашњењем представљам мој посни пребранац и посну чесницу.

Пребранац
За пребранац вам је потребно: 
  • пасуљ "тетовац" 
  • доста црног лука
  • уље
  • зачинска паприка
  • со, бибер
  • ловоров лист
Припрема: 
  1. Намерно не пишем граме јер количину пасуља прилагодите броју особа, а за добар пребранац битно је много црног лука. Зато га ставите најмање колико и пасуља ако не и 2-3 пута више. 
  2. Вече пре припремања пребранца, одмерите пасуљ (ја га лично мерим на шаке - колико особа, толико шака пасуља), по потреби уклоните лоша зрна, оперите, ставите у шерпу у којој ће се кувати, налијте водом и оставите да преноћи. 
  3. Сутрадан, ту воду оцедите, налијте другу воду и проукувајте, па ту воду баците. Није обавезно, али ја поступак кратког кувања и просипања те воде поновим бар још два пута. Битно је да воду у којој коначно кувате пасуљ, зачините по укусу, сољу и бибером и да ту воду сачувате пошто је пасуљ упола скуван, али никако раскуван. 
  4. Док се пасуљ кува, црни лук насецкајте на ребарца и у тигању, на уљу га лепо пропржите. Кад постане стакласт, додајте му и зачинску (алеву) паприку и добро умешајте.
  5. У тепсију у којој ће се пребранац пећи (најбоље земљану, ако имате), ставите мало уља па слој црног лука са паприком, затим слој пасуља (можете га из шерпе у којој се кувао вадити решеткастом кашиком или га процедити, али не заборавите да сачувате воду у којој се кувао!), па опет лука и тако све док имате материјала с тим што треба завршити пасуљем. Додати неколико листова ловора и налити водом у којој се пасуљ кувао. Ставити у претходно загрејану рерну и кувати док вода не испри, тј. доке се пасуљ потпуно не скува и запече. 
  6. За мрсну верзију пребранца додајте месо по укусу, које у зависности од врсте, можете прво скувати заједно са пасуљем или додати непосредно пре печења. 
Чесница
За посну чесницу биће вам потребно: 
  • 500 г брашна (Т-500)
  • 250 мл млаке воде
  • 125 мл уља
  • 1/2 пакетића квасца
  • 1/2 кашике соли
  • кашичица шећера 
Припрема: 
  1. У лончету смлачите мало воде, додајте му кашичицу шећера и квасац па оставите на топлом месту и сачекајте да квасац нарасте. 
  2. Одвојте мало брашна за подмесивање, а остатак сипајте у посуду за мешење. Умешајте со па направите удубљње у средини брашна. 
  3. Кад квасац нарасте сипајте га у то удубљење и почните да месите тесто постепено доливајући млаку воду и уље, а постепено обрушавајући брашно са стране. 
  4. Трудите се да тесто буде глатко, без грудвица. 
  5. Тесто лупајте о зидове посуде, а затим га пребаците на даску за мешење и уз давање преосталог брашна месите све док на тесту не видите "пликове". 
  6. Добро измешено тесто вратите у посу за мешење и ставите да покривено на топлом месту надолази. 
  7. Кад удвоструи запремину, изручите га поново на даску за мешење, убаците новчић и премесите. 
  8. Подмажите тепсију или плех, спустите чесницу/погачу и распљескајтемало тесто да добије облик какав желите.
  9. Виљушком направите на шаре на површини и премажите је уљем. 
  10. Пеците у загрејаној рерни, прво на јачој температури, а затим на умеренијој док чесница/погача не добије руменкастомрку коицу. 
  11. Печену извадите из рерне, добро испрскајте водом и одмах увијте у чисте платнене салвете.
Посну чесницу домаћица ломи рукама (не сече се!) и део по део намењује укућанима почев од најстаријег члана до најмлађег. Пре него што поједете свој део потражите новић! У чесницу се наравно могу осим новчића ставити и други додаци у зависности од обичаја вашег краја. 

Ове исте састојке само у дуплој мери можете користити и за прављење посне свечане погаче с тим што наравно нећете стављати новчић, а можете и направити украсе од брашна и воде, а не само избоцкати виљушком површину. Значи за посну свечану погачу било би вам потребно: 
  • 1 кг брашна,
  • 1/2 л млаке воде, 
  • 250 мл уља, 
  • 1 пакетић квасца, 
  • 1 кашика соли, 
  • 2 кашичице шећера. 
Поступак припреме је наравно исти.





Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...