Потребно је:
- 20 г свежег квасца,
- 80 г шећера,
- 250 мл млека,
- 600 г брашна,
- 1 кашичица соли,
- 2 јаја + 1 за премазивање
- 2 кашичице рендане коре од лимуна (ако волите, није обавезно)
Припрема:
- У мало млаког млека ставити квасац и кашичицу шећера, промешати и оставити да надође.
- У брашно додати со, шећер, (кору лимуна), надошли квасац, јаја и преостало млеко. По потреби додати још брашна.
- Умесити глатко тесто и оставити на топлом да надође док се волумен не удвостручи.
- Премесити и поделити на три дела.
- Исплести плетеницу.
- Спојити крајеве да буде округла или оставити дугуљасту, по жељи.
- Премазати тесто размућеним јајетом.
- Оставити да одстоји 15-ак минута.
- За то време зарејати рерну на 180 степени.
- Пећи 30-40 минута у зависности од јачине ваше рерне.
Васкршња плетеница |
Divna uskrsnja pletenica, nista bez domaceg, mirisnog peciva kojim pocinje dan, sve najlepse za Uskrs!:))
ОдговориИзбришиPrelepa :)
ОдговориИзбришиХвала :)
ОдговориИзбриши