петак, 14. јануар 2011.

БАКА ЛАКИНА ПРОЈАРА

Василица је обичајно пециво које се у српским кућама меси на дан 14. јануара кад је малобожићни празник или Нова година по старом календару.
У ужој Србији василица се меси од кукурузног брашна у виду неслане српске проје без икаквих додатака.
У доста војвођанских кућа и неким кућама Србије василица се меси од пшеничног брашна у виду пите без надева.
Осим тога, у неким војвођанским кућама меси се више василица у облику мањих пецива који се намењују члановима породице.
На Космету се меси тзв. бареница, а у неким домаћинствима василицу замењују крофне. 
Ја сам данас уместо проје која се прави само од кукурузног брашна и млаке воде правила пројару по рецепту моје свекрве. Изволите, послужите се 😊

Пројара
Потребно је:
  • 3 јаја 
  • 1 чаша уља 
  • 1,5 чаша минералне воде
  • 1 чаша кукурузног брашна
  • 1 чаша пшеничног брашна
  • 1 кесица прашка за пециво
  • 1 комад измрвљеног сира (100-150г)
  • со (ако је сир слан, није потребно додавати со)
Пројара
Припрема:
  1. Виљушком умутити јаја и уље. 
  2. Редом додавати остале састојке и полако мешати. 
  3. Када се маса сједини сипати је у подмазану и загрејану тепсију. 
  4. Пећи док не порумени.
Пројара
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...