Шах-торта спада у једну од класичних торти која не губи своју популарност. А овај рецепт је стари, без шлага, пудинга, желатина, а са доста ораха, маслаца, јаја, чоколаде. Направила сам је за годишњицу брака. Као и сваке године, не славимо је, већ само обележавамо у кругу наше четворочлане породице.
Торта је за сваку препоруку и кад вам за неку посебну прилику буде била потребна заиста добра, класична торта, или једноставно зато што желите себи или некоме мало да засладите живот направите ову. Нећете се покајати.
![]() |
Шах торта |
Потребно је:
- 11 јаја
- 220 г шећера за коре
- 300 г шећера за фил
- 150 г шећера за прелив
- 220 г брашна
- неколико капи црвене посластичарске боје
- 1 кашика какаоа
- 300 г маслаца за фил
- 150 г маслаца за прелив
- 200 г самлевених ораха
- 2 кесице ванилин-шећера
- кесица прашка за пециво (12 г)
- 150 г чоколаде за јело и кување
- 1 шољица млека (80 мл)
![]() |
Шах торта - пресек |
Жута кора:
- Узмите 5 јаја па одвојте беланца и жуманца.
- Умутите беланца у чврст снег. За овај корак је битно да су јаја хладна, а по потреби додајте на врх ножа соли.
- Жуманца умутите са 100 г шећера. Спојите са беланцима, мало измутите па постепено додајте, кашику по кашику, 100 г брашна помешаног са 6 г прашка за пециво.
- пажљиво измешајте и пеците у округлом калупу за торту. Ја сам користила калуп пречника 28 цм коме се скидају странице, при чему сам дно обложила папиром за печење.
- Печену кору одложите, а у истом калупу испеците још две коре. Кад се охлади, ову жуту кору пресеците хоризонтално на пола како би добили две жуте коре.
![]() |
Шах торта - пресек |
Розе кора:
- Узмите следећа 3 јајета и одвојте беланца од жуманаца.
- Жуманца умутите са 60 г шећера, додајте чврсто умућен снег од беланаца, а затим постепено 60 г брашна помешаних са 3 г прашка за пециво.
- Додајте неколико капи црвене посластичарске боје и пеците као и прву, жуту кору.
Браон кора:
- За трећу кору, узмите последња 3 јајета и одвојте жуманца од беланаца.
- Поновите поступак као и за розе кору.
- Додајте и једну кашику просејаног какао праха и пеците као и претходне коре.
![]() |
Шах торта - парче |
Фил и поступак слагања:
- Скувајте добро 300 г шећера са мало воде (80-100мл), додајте 300 г маслаца, млевене орахе и ванилин шећер.
- Надев мало прохладите па једним његовим делом премажите једну жуту кору, која ће бити подлога шах-торте.
- Црвену и браон кору пажљиво исеците у круг, правећи по три прстена (венца) од сваке. Најбоље је направити модел од папира. По жељи, можете правити и више прстенова.
- На премазану жуту подлогу, ставите највећи браон венац, намажите унутрашњост која ће се спојити са следећим, розе венцем. Ставите розе венац, средње величине, премажите филом и његову унутрашњост па убаците најмањи браон котур. Све премажите филом.
- На исти начин поређајте преостале венце: прво највећи розе, средњи браон и мали розе.
- Премажите филом па ставите последњу, жуту кору и ако вам је остало фила нанесите га у танком слоју преко торте као подлогу за прелив.
Прелив:
Нема коментара:
Постави коментар