Векна са шећерним сирупом - Sirapslimpa |
- 50 г маслаца
- 5 дл филмјолк-а (послужиће и густи јогурт обогаћен бактеријама или кефир)
- коцкица свежег квасца
- 1 дл шећерног сирупа
- 2 кашичице соли
- 6 дл (око 400 г) пшеничног брашна за хлебове (vetemjöl special)
- 6 дл (око 300 г) финог раженог брашна (rågsikt)
- Истопите маслац, додајте "фил" (filmjölk) и течност загрејте на 37 степени.
- Измрвите квасац у чинију и додајте топлу течност и шећерни сируп. Мешајте док се квасац не раствори па постепено додајте обе врсте брашна и со и замесите тесто. (Vetemjöl special садржи више глутена па је потребно дуже га месити) Добро умешено тесто покријте чистом кухињском крпом и оставите на топлом око 45 минута.
- Тесто извадите на побрашњену површину за мешење и поделите га на два дела. Обликујте две векне и ставите их на плех покривен папиром за печење. Пре печења векне оставите још неких 45 минута да се одморе. Пеците у рерни загрејаној на 200 степени око 45 минута.
Векна са шећерним сирупом - Sirapslimpa |
Нема коментара:
Постави коментар