понедељак, 25. јул 2016.

Шведско пециво - Källarfranska

Källarfranska
Källarfranska (шеларфранска) је врста пшеничног пецива коју швеђани радо користе за прављење сендвича за доручак или фику. Не знам да ли су изворно француски или их швеђани само тако зову (franska = француски), а ако желите и сами да их направите за око 24 комада биће вам потребно:

Källarfranska
  • 75 г путера 
  • 5 дл млека 
  • 50 г свежег квасца 
  • 2 кашичице соли 
  • 2 кашичице шећера 
  • 1 дл (око 50 г) пшеничних мекиња 
  • 12-13 дл (око 700 г) пшеничног брашна
Källarfranska
Истопите путер и додајте млеко па течност загрејте да буде топла (37 степени). Измрвите квасац и сачекајте да нарасте. У брашно додајте со, шећер, мекиње и на крају квасац у млеку.

Полако умесите глатко тесто. Покријте га пластичном фолијом или кухињском крпом и оставите да нараста око пола сата.

Тесто ставите на равну површину коју сте претходно посули са мало брашна па га поделите на два дела дужине око 36 цм. Сваки део исеците на парчиће широке око 3 цм тј. укупно око 24 комада. Поређајте их на плех покривен папиром за печење и покријте кухињском крпом. Оставите их да одмарају још око пола сата.

Рерну угрејте на 250 степени.

Пеците у загрејаној рерни 6 -10 минута. Извадите печене векнице из рерне, ставите на жицу за хлађење, покријте крпом и тако оставите да се охладе.

Källarfranska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...