среда, 27. јул 2016.

Земичке са семенкама - Gullenebruna Fröbullar med Pumpa & Hampa

Добре и здраве семенке, и у, и на земичкама :)
Направите земичке са предложеним семенкама или неком својом омиљеном комбинацијом.

Земичке са семенкама - fröbullar
За 24 земичке потребно је
  • 50 г квасца, 
  • 5 дл воде (37 степени), 
  • 2 кашичице соли, 
  • 2 кашике светлог сирупа (шећерни сируп произведен од шећерне репе), 
  • 3 дл (око 150 г) ражаног брашна, 
  • 2 дл (око 80 г) ражених (или овсених) пахуљица, 
  • 3 дл (око 150 г) мешаних семенки, нпр.  сунцокрета, бундеве и конопље (или сунцокрета, сусама и лана), 
  • 7 дл (око 360 г) пшеничног брашна, 
И за премазивање:
  • 1 јаје, 
  • 1 дл (око 40г) мешавине семена које сте искористили и за тесто
Ражене пахуљице и микс семенки сунцокрета, лана и сусама.

Припрема: 
У просејано брашно измрвите квасац, налијте топлу воду и умешајте. Додајте со, шећерни сируп, ражено брашно, пахуљице и семенке. Замесите глатко тесто. Ако је тесто превише лепљиво додајте још пшеничног брашна. Тесто покријте пластичном фолијом или чистом кухињском крпом и оставите на топлом да нараста око пола сата.

Тесто пребаците на равну површину коју сте претходно благо посули брашном, премесите и поделите на 24 комада и обликујте у лоптице. Поређајте их у плех у који сте претходно ставили папир за печење и оставите још око пола сата да одморе.

Рерну загрејте на 210 степени. Земичке премажите благо умућеним јајетом, поспите мешавином семенки и пеците 10-15 минута или док не добију лепу златно-браон боју.

Земичке са семенкама - fröbullar

Јуче сам правила земичке са раженим пахуљицама и користила семе сунцокрета, лана и сусама. Данас сам у мешавину за тесто ставила овсене пахуљице и семе сунцокрета, бундеве и конопље.

Земичке са семенкама - fröbullar

Овсене пахуљице и микс семенки сунцокрета, бундеве и конопље

Goda och nyttiga frön både i degen och på toppen. Ta de frön du har hemma eller gör din egen favoritblandning.

CIRKA 24 STYCKEN

50 g jäst
5 dl vatten, 37 grader
2 tsk salt
2 msk ljus sirap
3 dl rågmjöl, grovt
2 dl rågflingor eller havregryn
3 dl blandade från, till exempel solrosfrön, pumpakänor och hampafrån
7 dl vetemjöl

Till pensling
1 ägg
1 dl blandade från till exempel solrosfrön, pumpakärnor och hampafrån


  1. Smula ner jästen i en degenblandare. Häll på vattnet och rör om. Blanda i salt, sirap, grovt rågmjöl, rågflingor och frön.
  2. Arbeta in vetemjölet lite i taget. Arbeta  degen smidig i cirka 4-5 minuter. Sätt över plastfolie eller lägg på en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.
  3. Sätt under tiden ugnen på 210 grader.
  4. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i 24 bittar och forma till runda bullar.
  5. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspaper. Lägg över bakdukar och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
  6. Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg och strö över fröna. Grädda bröden mitt i ugnen i cirka 10-12 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg. Låt bröden svalna på ett galler.


Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...