Рецепт за ову торту сам нашла на Гагином блогу и кад сам видела да се прави без брашна знала сам да ћу је сигурно испробати. Торта без брашна коју ја правим је једна од најсочнијих торти коју сам икад јела, а ова ме одмах подсетила на њу. Притом, да ли ико може одолети комбинацији чоколаде, кафе и јагода?
![]()  | 
| Чоколадна торта с кафом и јагодама | 
Кора: 
- 7 јаја
 - 150 г шећера
 - 3 кашике какаоа
 - 150 г млевених бадема
 - 50 г презли
 - 1 бочица ароме рума
 
Фил 1: 
- 1 јаје
 - 150 г шећера
 - 1 кесица ванилин шећера
 - 50 мл јаке црне кафе
 - 150 г чоколаде за кување
 - 150 г маслаца
 
Фил 2: 
- 200 г јагода (из замрзивача)
 - 200 г шећера
 - 100 мл воде
 
Декорација: 
- слатка павлака или шлаг
 
Припрема коре:
- Округли плех пречника 26 цм обложити папиром за печење.
 - Укључити рерну да се загрева на 180°Ц.
 - Презле натопити аромом рума.
 - Одвојити беланца и жуманца па беланца умутити у чврст снег.
 - Жуманца умутити са шећером па додати какао, бадеме и натопљене презле.
 - Додати умућена беланца па све заједно лагано промешати.
 - Сипати масу у плех и пећи у загрејаној рерни око пола сата.
 - Моја кора је била готова за непуних пола сата, али је најбоље проверити чачкалицом па по потреби продужити време печења.
 - Печену кору охладити, извадити из плеха и пресећи на пола.
 
Припрема првог фила: 
- У шерпици умутити јаје са шећером и ванилин шећером.
 - Додати припремљену кафу (ја сам користила еспресо) па ставити да проври минут-два.
 - Додати изломљену чоколаду па кувати још минут-два. Непрекдно мешајте како би се све лепо сјединило.
 - Мени није било потребно, али Гага препоручује да додате кашику-две воде уколико маса почне да се лепи.
 - Склонити са шпорета и оставити да се фил охлади.
 - Умутити маслац омекшао на собној температури и спојити га са прохлађеним филом од кафе и чоколаде.
 
Припрема другог фила: 
- У шерпицу ставите јагоде, шећер и воду.
 - Ставити на шпорет и када проври кувати 10-ак минута.
 - Склонити са шпорета и оставити да се прохлади.
 
Финални поступак: 
- Прву кору ставити на тацну за послуживање па распоредити половину количине прокуваних јагода. Ја сам их претходно пропасирала јер су биле много велике.
 - Преко јагода премазати половину фила од кафе и чоколаде.
 - Поклопити другом кором па поновити поступак са јагодама и остатком фила.
 - Оставити у фрижидер да се мало стегне па украсити умућеним шлагом или слатком павлаком. Остали додаци по жељи и инспирацији.
 
![]()  | 
| Чоколадна торта с кафом и јагодама | 


Hvala na isprobavanju! <3
ОдговориИзбришиHvala tebi! <3
Избриши