понедељак, 24. фебруар 2014.

ЧОКОЛАДНА ТОРТА СА КАФОМ И ЈАГОДАМА

Рецепт за ову торту сам нашла на Гагином блогу и кад сам видела да се прави без брашна знала сам да ћу је сигурно испробати. Торта без брашна коју ја правим је једна од најсочнијих торти коју сам икад јела, а ова ме одмах подсетила на њу. Притом, да ли ико може одолети комбинацији чоколаде, кафе и јагода?
Чоколадна торта с кафом и јагодама
Кора: 
  • 7 јаја 
  • 150 г шећера 
  • 3 кашике какаоа 
  • 150 г млевених бадема 
  • 50 г презли 
  • 1 бочица ароме рума 
Фил 1: 
  • 1 јаје 
  • 150 г шећера 
  • 1 кесица ванилин шећера 
  • 50 мл јаке црне кафе 
  • 150 г чоколаде за кување 
  • 150 г маслаца 
Фил 2: 
  • 200 г јагода (из замрзивача) 
  • 200 г шећера 
  • 100 мл воде 
Декорација: 
  • слатка павлака или шлаг 
Припрема коре:
  1. Округли плех пречника 26 цм обложити папиром за печење.
  2. Укључити рерну да се загрева на 180°Ц.
  3. Презле натопити аромом рума.
  4. Одвојити беланца и жуманца па беланца умутити у чврст снег.
  5. Жуманца умутити са шећером па додати какао, бадеме и натопљене презле.
  6. Додати умућена беланца па све заједно лагано промешати. 
  7. Сипати масу у плех и пећи у загрејаној рерни око пола сата. 
  8. Моја кора је била готова за непуних пола сата, али је најбоље проверити чачкалицом па по потреби продужити време печења. 
  9. Печену кору охладити, извадити из плеха и пресећи на пола. 
Припрема првог фила: 
  1. У шерпици умутити јаје са шећером и ванилин шећером. 
  2. Додати припремљену кафу (ја сам користила еспресо) па ставити да проври минут-два. 
  3. Додати изломљену чоколаду па кувати још минут-два. Непрекдно мешајте како би се све лепо сјединило. 
  4. Мени није било потребно, али Гага препоручује да додате кашику-две воде уколико маса почне да се лепи. 
  5. Склонити са шпорета и оставити да се фил охлади. 
  6. Умутити маслац омекшао на собној температури и спојити га са прохлађеним филом од кафе и чоколаде. 
Припрема другог фила: 
  1. У шерпицу ставите јагоде, шећер и воду.
  2. Ставити на шпорет и када проври кувати 10-ак минута. 
  3. Склонити са шпорета и оставити да се прохлади.
Финални поступак: 
  1. Прву кору ставити на тацну за послуживање па распоредити половину количине прокуваних јагода. Ја сам их претходно пропасирала  јер су биле много велике.
  2. Преко јагода премазати половину фила од кафе и чоколаде. 
  3. Поклопити другом кором па поновити поступак са јагодама и остатком фила. 
  4. Оставити у фрижидер да се мало стегне па украсити умућеним шлагом или слатком павлаком. Остали додаци по жељи и инспирацији. 
Чоколадна торта с кафом и јагодама

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...