Рецепт за ову торту сам нашла на Гагином блогу и кад сам видела да се прави без брашна знала сам да ћу је сигурно испробати. Торта без брашна коју ја правим је једна од најсочнијих торти коју сам икад јела, а ова ме одмах подсетила на њу. Притом, да ли ико може одолети комбинацији чоколаде, кафе и јагода?
Чоколадна торта с кафом и јагодама |
Кора:
- 7 јаја
- 150 г шећера
- 3 кашике какаоа
- 150 г млевених бадема
- 50 г презли
- 1 бочица ароме рума
Фил 1:
- 1 јаје
- 150 г шећера
- 1 кесица ванилин шећера
- 50 мл јаке црне кафе
- 150 г чоколаде за кување
- 150 г маслаца
Фил 2:
- 200 г јагода (из замрзивача)
- 200 г шећера
- 100 мл воде
Декорација:
- слатка павлака или шлаг
Припрема коре:
- Округли плех пречника 26 цм обложити папиром за печење.
- Укључити рерну да се загрева на 180°Ц.
- Презле натопити аромом рума.
- Одвојити беланца и жуманца па беланца умутити у чврст снег.
- Жуманца умутити са шећером па додати какао, бадеме и натопљене презле.
- Додати умућена беланца па све заједно лагано промешати.
- Сипати масу у плех и пећи у загрејаној рерни око пола сата.
- Моја кора је била готова за непуних пола сата, али је најбоље проверити чачкалицом па по потреби продужити време печења.
- Печену кору охладити, извадити из плеха и пресећи на пола.
Припрема првог фила:
- У шерпици умутити јаје са шећером и ванилин шећером.
- Додати припремљену кафу (ја сам користила еспресо) па ставити да проври минут-два.
- Додати изломљену чоколаду па кувати још минут-два. Непрекдно мешајте како би се све лепо сјединило.
- Мени није било потребно, али Гага препоручује да додате кашику-две воде уколико маса почне да се лепи.
- Склонити са шпорета и оставити да се фил охлади.
- Умутити маслац омекшао на собној температури и спојити га са прохлађеним филом од кафе и чоколаде.
Припрема другог фила:
- У шерпицу ставите јагоде, шећер и воду.
- Ставити на шпорет и када проври кувати 10-ак минута.
- Склонити са шпорета и оставити да се прохлади.
Финални поступак:
- Прву кору ставити на тацну за послуживање па распоредити половину количине прокуваних јагода. Ја сам их претходно пропасирала јер су биле много велике.
- Преко јагода премазати половину фила од кафе и чоколаде.
- Поклопити другом кором па поновити поступак са јагодама и остатком фила.
- Оставити у фрижидер да се мало стегне па украсити умућеним шлагом или слатком павлаком. Остали додаци по жељи и инспирацији.
Чоколадна торта с кафом и јагодама |
Hvala na isprobavanju! <3
ОдговориИзбришиHvala tebi! <3
Избриши