понедељак, 17. март 2014.

МЕНТОЛ КОЦКЕ

Данас је Свети Патрик. Празник који славе Ирци широм света, али и сви они који се осећају блиски с тим народом. Ове године сам баш имала намеру да испробам неколико традиционалних ирских рецепата, али како то код мене обично бива кад год нешто планирам испречи се нека препрека па макар то било у виду вируса и прехладе. Данима ме ломи и уопште нисам за кухињске експерименте. Али, морала сам бар нешто зелено да направим па макар и не било ирско :) Ако сте љубитељ чоколада са ментолом допашће вам се и ове коцке.  Ја волим чак и кафу са ментолом. Ако је нисте пробали, најтоплије препоручујем. Мене та кафа подсећа на чувени "After Eight". Аутор рецепта за ментол коцке је Весна и њен оригинални рецепт можете видети овде, а како сама каже инспирацију је добила овде
За тесто: 
  • 3 јаја 
  • 2 кашике кристал шећера
  • 2 кашике оштрог брашна 
  • 1 кашика какао праха 
  • 1 кашичица прашка за пециво 
  • 1 кесица ванилин  шећера 
  • на врх ножа соли 
За крем:
  • 50 г оштрог брашна 
  • 100 г кристал шећера 
  • 250 мл млека 
  • 1/2 кашичице зелене прехрамбене боје 
  • 50 капи ароме ментола 
  • 60 г маслаца 
За глазуру:
  • 90 г чоколаде за кување 
  • 3 кашике шећера у праху 
  • 3 кашике воде 
  • 25 г маслаца 
Ментол коцке
Припрема: 
За тесто:
Просејати брашно, прашак за пециво и какао прах. Одвојити беланца и жуманца па беланца са мало соли умутити миксером у чврст снег. У жуманца додати шећер и ванилин шећер па добро умутити миксером. Затим у жуманца додати брашно са какаом. Сјединити, па додати умућена беланца  и лагано варјачом измешати да се добије јединствена, глатка смеса. Тепсију средње величине  премазати маслацем или ставити папир за печење. Можете и оба. Сипати масу и пећи 10-ак минута у рерни загрејаној на 190°Ц. Печено тесто пребацити на тањир за послуживање и скинути папир за печење. 
За крем:
Помешати брашно и кристал шећер. У шерпу сипати млеко, додати зелену прехрамбену боју и 50 капи ароме ментола. Затим додати брашно са шећером и уз непрекидно мешање кувати на тихој ватри док се маса не згусне. У врео крем додати маслац па добро умутити жицом или миксером. Крем оставити да се охлади. Тесто попрскати са неколико капи ментола разблаженог у мало воде и премазати охлађеном кремом од ментола. 
Глазура: 
У шерпици, на лаганој ватри отопити састојке за глазуру и прелити преко колача.