среда, 12. фебруар 2014.

НЕМАЊИНЕ КИФЛЕ

Немања је другар из вртића мог сина. А рецепт за ове кифле сам добила од његове маме јер су се много допале мојој деци једном приликом кад су их пробали. 

Немањине кифле
За тесто: 
  • 500 г оштрог брашна
  • 500 г меког брашна 
  • 500 мл млека
  • 250 мл уља
  • 2 коцкице свежег квасца 
  • 1 ск шећера
  • 1 ск соли
За премазивање: 
  • 1 јаје
Припрема: 
  1. Млеко угрејати да буде топло, али не вруће. Додати му кашику шећера и квасац и оставити да квасац нарасте. 
  2. Обе врсте брашна просејати, додати му со и помешати. 
  3. Кад је квасац "прорадио" додати га у брашно и почети са мешењем. Додати и уље и умесити меко тесто. 
  4. Оставити да тесто нарасте па га затим опет премесити и поделити на 4 јуфке. 
  5. Сваку јуфку расклагијати у круг и сећи на 8 делова. 
  6. На сваки део ставити по кашикицу фила по жељи (ја сам стављала домаћи пекмез од шљива) и завити кифлицу. 
  7. Кифлице ређати у подмазан плех (или са папиром за печење), премазати јајетом и оставити да још мало "одморе" док се рерна загрева. 
  8. Пећи на 200-220 степени док кифлице не порумене. 
Напомена: 
Тесто можете поделити и на више јуфки ако желите мање кифлице. Ја сам део теста секла на квадрате па само спајала врхове и тако добила врсту "писама" или "јастучића". Мера је велика, па први пут можете правити и од пола количине. Коцкица квасца обично иде на килограм брашна. Зашто се у овом рецепту користе две, не знам, али ја увек када нешто правим први пут буквално пратим рецепт, а следећи пут евентуално вршим измене. 

Немањине кифле