Немања је другар из вртића мог сина. А рецепт за ове кифле сам добила од његове маме јер су се много допале мојој деци једном приликом кад су их пробали.
Немањине кифле |
За тесто:
- 500 г оштрог брашна
- 500 г меког брашна
- 500 мл млека
- 250 мл уља
- 2 коцкице свежег квасца
- 1 ск шећера
- 1 ск соли
За премазивање:
- 1 јаје
Припрема:
- Млеко угрејати да буде топло, али не вруће. Додати му кашику шећера и квасац и оставити да квасац нарасте.
- Обе врсте брашна просејати, додати му со и помешати.
- Кад је квасац "прорадио" додати га у брашно и почети са мешењем. Додати и уље и умесити меко тесто.
- Оставити да тесто нарасте па га затим опет премесити и поделити на 4 јуфке.
- Сваку јуфку расклагијати у круг и сећи на 8 делова.
- На сваки део ставити по кашикицу фила по жељи (ја сам стављала домаћи пекмез од шљива) и завити кифлицу.
- Кифлице ређати у подмазан плех (или са папиром за печење), премазати јајетом и оставити да још мало "одморе" док се рерна загрева.
- Пећи на 200-220 степени док кифлице не порумене.
Напомена:
Тесто можете поделити и на више јуфки ако желите мање кифлице. Ја сам део теста секла на квадрате па само спајала врхове и тако добила врсту "писама" или "јастучића". Мера је велика, па први пут можете правити и од пола количине. Коцкица квасца обично иде на килограм брашна. Зашто се у овом рецепту користе две, не знам, али ја увек када нешто правим први пут буквално пратим рецепт, а следећи пут евентуално вршим измене.
Немањине кифле |
ove slatke su mi ekstra, deca generalno vole pecivo a moji pizzu ona im je br.1.
ОдговориИзбришиveć danima mislim na tebe, nema te na FB a pratila sam te, javi mi se na mail pozzz
Поздрав!
ИзбришиДа, нема ме на ФБ-у. Искључила сам га до даљњег.... Јавила бих ти се пре, али не могу да нађем твој мејл :/
verauzelac@ymail.com
ОдговориИзбриши