![]()  | 
| Сочни чоколадни колач | 
За тесто: 
- 150 г млечне или чоколаде за кување
 - 250 г маслаца
 - 200 г шећера
 - 10 г ванилин шећера
 - прстохват соли
 - 4 јаја
 - 200 г пшеничног брашна
 - 100 г густина
 - 30 г какао праха
 - 4 равне кашичице прашка за пециво
 - 3 кашике млека
 
За прелив: 
- 100 г млечне или чоколаде за кување
 - 1 кашичица уља
 - по жељи и 4 кашике мармеладе од кајсија и
 - 1 кашика воде
 
Припрема: 
- У посуди са облим дном мешати миксером маслац, највећом брзином, док не постане мекан и гладак.
 - Постепено умешати шећер, ванилин шећер и со. Мешати све док се не добије компактна маса.
 - Умешати једно по једно јаје. За свако јаје око пола минута.
 - Просејати брашно са густином, какаом и прашком за пециво, па додати полако, у два наврата, наизменично са млеком и средњом брзином умешати.
 - На крају додати и чоколаду изломљену на мале комаде.
 - Тесто сипати у правоугаони калуп (~30,5х11,5цм, подмаан и посут брашном) и поравнати. Калуп ставити у пећницу на решетку.
 - Ако имате турбо рерну (врео ваздух) онда пеците колач на око 160°Ц без претходног загревања, а ако вам је рерна обична онда на око 180°Ц у претходно загрејаној пећници.
 - Колач пеците око 65 минута,а онда проверите да ли је средина колача печена. после 15 минута печења засеците колач по дужини 1 цм дубоко.
 - Када је колач печен оставити га у калупу око 10 минута, онда га извадити и ставити на кухињску решетку да се охлади.
 - За припрему прелива, грубо изломити чоколаду и мешати је заједно са уљем у малој посуди над паром на умереној температури док не постане глатка. Глазуром премазати охлађени колач и оставити да се глазура стврдне.
 
Савети: 
- За тесто и прелив, уместо млечне или чоколаде за кување, можете користити чоколаду са кремом од кафе или капућина.
 - Колач ће бити још сочји ако га одмах после печењеа прелијете мармеладом од кајсија. За то је потребно да 4 кашике мармеладе (ја сам користила домаћи џем) помешате са 1 кашиком воде и уз мешање кувате у посуди. Тиме одмах премазати врели колач, оставити да се добро охлади (ја сам колач правила увече, тако да се хладио преко ноћи) и на крају ставити прелив од чоколаде (прва ствар коју сам урадила ујутру и колач је био спреман за дегустацију после доручка).
 - Додатно можете грубо исецкати и 50 г ораха или лешника, помешати са брашном и додати тесту.
 - Без глазуре, колач може да се замзне.
 
![]()  | 
| Сочни чоколадни колач | 


Ja baš volim ovakve kolače, posebno sa marmeladom.
ОдговориИзбриши