Сочни чоколадни колач |
За тесто:
- 150 г млечне или чоколаде за кување
- 250 г маслаца
- 200 г шећера
- 10 г ванилин шећера
- прстохват соли
- 4 јаја
- 200 г пшеничног брашна
- 100 г густина
- 30 г какао праха
- 4 равне кашичице прашка за пециво
- 3 кашике млека
За прелив:
- 100 г млечне или чоколаде за кување
- 1 кашичица уља
- по жељи и 4 кашике мармеладе од кајсија и
- 1 кашика воде
Припрема:
- У посуди са облим дном мешати миксером маслац, највећом брзином, док не постане мекан и гладак.
- Постепено умешати шећер, ванилин шећер и со. Мешати све док се не добије компактна маса.
- Умешати једно по једно јаје. За свако јаје око пола минута.
- Просејати брашно са густином, какаом и прашком за пециво, па додати полако, у два наврата, наизменично са млеком и средњом брзином умешати.
- На крају додати и чоколаду изломљену на мале комаде.
- Тесто сипати у правоугаони калуп (~30,5х11,5цм, подмаан и посут брашном) и поравнати. Калуп ставити у пећницу на решетку.
- Ако имате турбо рерну (врео ваздух) онда пеците колач на око 160°Ц без претходног загревања, а ако вам је рерна обична онда на око 180°Ц у претходно загрејаној пећници.
- Колач пеците око 65 минута,а онда проверите да ли је средина колача печена. после 15 минута печења засеците колач по дужини 1 цм дубоко.
- Када је колач печен оставити га у калупу око 10 минута, онда га извадити и ставити на кухињску решетку да се охлади.
- За припрему прелива, грубо изломити чоколаду и мешати је заједно са уљем у малој посуди над паром на умереној температури док не постане глатка. Глазуром премазати охлађени колач и оставити да се глазура стврдне.
Савети:
- За тесто и прелив, уместо млечне или чоколаде за кување, можете користити чоколаду са кремом од кафе или капућина.
- Колач ће бити још сочји ако га одмах после печењеа прелијете мармеладом од кајсија. За то је потребно да 4 кашике мармеладе (ја сам користила домаћи џем) помешате са 1 кашиком воде и уз мешање кувате у посуди. Тиме одмах премазати врели колач, оставити да се добро охлади (ја сам колач правила увече, тако да се хладио преко ноћи) и на крају ставити прелив од чоколаде (прва ствар коју сам урадила ујутру и колач је био спреман за дегустацију после доручка).
- Додатно можете грубо исецкати и 50 г ораха или лешника, помешати са брашном и додати тесту.
- Без глазуре, колач може да се замзне.
Сочни чоколадни колач |
Ja baš volim ovakve kolače, posebno sa marmeladom.
ОдговориИзбриши