|
Бајадера |
Има оних који су пробали овај колач и кажу да то нису праве бајадере. Ја не знам како се праве "праве" бајадере и верујем да има много варијација на тему, али ово су бајадере мог детињства. За мене је једино овај укус онај прави 😍 Занимљиво је да иако много волим да их једем кад их мама направи (а није годинама...), ово је први пут да сам их ја правила. И то поводом сутрашње "БлогериАде". Ево хладе се у фрижидеру, а сутра ћемо их пробати. У сваком случају, рецепт следи.
900 гр млевеног
кекса помешати са
100 гр самлевених
лешника. Прокувати
1,5 шољу шећера са
1,5 шољом воде. Додати и
250 гр бутера. Сјединити са сувом смесом па половину смесе сипати у плех подмазан бутером. У другу половину додати
100 гр отопљене чоколаде и по жељи и
мало какаоа. Сјединити па сипати преко прве, светлије масе. Колач прелити глазуром од
200 гр чоколаде отопљене са мало уља (због сјаја) и по жељи додатно украсити. Ставити у фрижидер да се стегне, а онда сећи на штанглице.
|
Бајадера |
Напомена:
По оригиналном рецепту мера је заправо килограм кекса и 100 гр лешника. Међутим, лешник једва да се осети на ту количину кекса и маса је доста сува. Први пут када сам правила искористила сам 3 паковања млевеног
плазма кекса од по 300 гр и отуд мера од 900 гр кекса. Међутим, сваки следећи пут сам количину кекса смањила на 800 г, а повећала количину лешника на 200 гр, како би арома лешника дошла више до изражаја. Уколико користите неки други кекс и укус ће бити другачији.
Пти бер је такође добар избор. Користите шољу од 250 мл и пуните је до врха јер је сува маса велика. Чоколада коју користите за црни део може бити и млечна и црна, али црна је мој избор јер има интензивнији укус.
Savršeno izgleda Draganče ;-)
ОдговориИзбришиХвалаааа! :)
Избришиbile su odlične :D
ОдговориИзбришиБаш ми је драго што то чујем! Хвала! :)
Избриши