Кестен торта с румом |
- 250 г млевеног кекса
- 250 г кестен-пиреа
- 150 г маслаца/маргарина
- 100 г шећера у праху
- 100 г млевених ораха
- 50 мл рума
Горњи слој:
- 250 г кестен-пиреа
- 250 г млевених ораха
- 100 г маслаца/маргарина
- 100 мл воде
- 100 г шећера
- 20 г ванилин-шећера
- 50 мл рума
Украшавање:
- Маслац и кестен-пире извадите сат-два раније из фрижидера да омекшају на собној температури.
- За доњи слој ("кору") добро умутите маслац са шећером у праху.
- Додајте рум и кестен-пире уз стално мућење миксером.
- Кад се маса уједначи додајте орахе и на крају кекс, а мешање наставите кашиком.
- Обруч за торту (коме сте скинули дно) поставите на тањир за послуживање и сипајте масу. Што више изравнајте горњу површину и ставите у фрижидер. Ако немате обруч за торту можете искористити и округлу шерпу коју онда најпре обложите фолијом са унутрашње стране и поспите с мало шећера у праху па сипајте масу.
- За горњи слој ("фил") у шерпицу ставите воду са шећером и ванилиним шећером па загревајте док вода не проври и шећер се не истопи.
- У мању ванглу ставите орахе и прелијте их кључалом водом са шећером. Промешајте варјачом да се направи гушћа смеса.
- Сипајте рум и поново промешајте.
- Кад се лепо сјединити, додајте маслац и кестен-пире, а мућење наставите миксером на мањој брзини док се смеса не уједначи.
- Извадите "кору" из фрижидера и ако сте користили обруч онда само преко коре сипајте фил. Ако сте користили шерпу прво пажљиво преврните припремљену масу на тањир за торту па полако нанесите фил тако да прекрије само горњу површину торте.
- Вратите у фрижидер да се хлади.
- Кад се торта стегне, уклоните обруч, умутите шлаг према упутству на кесици и њиме премажите торту. Украсите ренданом чоколадом или чоколадним мрвицама. Ја сам додала чоколадне мрвице у сам шлаг док се мутио и онда преко додала још мало.
Кестен торта с румом |
Obožavam kestene i sve od njih,a još i rum, tako da mogu i zamisliti okus ove torte, odlično!
ОдговориИзбриши