четвртак, 12. јул 2012.

СИТИ И ЗДРАВИ

По извештају Светске здравствене организације Европљани уносе недовољно биљних влакана, а она су не само важна за варење већ и дају осећај ситости и снижавају ниво шећера.

Доказано је да особе којеисхраном уносе више биљних влакана много мање кубуре с вишком килограма, повишеним холестеролом и шећером. То се дешава захваљујући растворљивим биљним влакнима (има их у воћу и поврћу) која у стомаку формирају масу сличну гелу која даје осећај ситости и притом, успорава и умањује апсорбовање шећеа. Упркос томе, не користе се довољно. Светска здравствена организација (WHO) је изнела податке да Европљани својом исхраном не задвољавају ни половину препоручљиве дневне количине биљних влакана која износи од 30 до 40 грама. Стручњаци ове организације кажу да је најједноставнији начин да их обезбедите организму, да сваког дана поједете минимум 350 грама воћа и поврћа и 50 грама сувог и коштуничавог воћа или махунарки. Како мало коме успева да се придржава овог рецепта, следи шест врло једноставних савета како да у свако доба дана повећате унос биљних влакана, а да не живите само на воћу, поврћу и житарицама.

Доручак: уместо цеђеног сока од поморанџе, воћку поједите целу. На тај начин ћете унети четири грама биљних влакана више. Уколико више волите јабуку, одлично. Ако је поједете са кором "зарадили" сте још један грам влакана.

У салати: уколико у салати један парадајз замените порцијом кеља или купуса, повећали сте количину влакана за три грама. Није вам довољно? Додајте још 100 грама прженог или куваног плавог патлиџана и обрадовали сте стомак за још два грама влакана.

Ручак: замените бели хлеб интегралним итиме ћете увећати унос драгоцених влакана за још 5 грама.

Ужина: волите чај с кексом. Уобичајену врсту кекса замените интегралним који ће вам збир унетих биљних влакана повећати још за 3,5 грама.

Вечера: бар три пута недељно вечерњи оброк замените чорбом или пиреом од махунарки. Изаберете ли уместо пасуља грашак, ваш оброк је богатији за још три грама растворљивих биљних влакана.

Пред телевизором: омиљену серију не можете гледати без разних "занимација". Не морате да их се одрекнете под условом да уместо уобичајених грицкалица уживате у сувим шљивама. Довољно је да поједете само неколико. На тај начин ћете задовољити потребу за слатким и бити богатији за бар још четири грама биљних влакана.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...