уторак, 20. септембар 2011.

ЈЕЛО ОД ПРАЗИЛУКА И ШУНКЕ

Име овог поврћа потиче од грчке речи πράσο, а називају га и порилук, према латинском називу Allium porrum.

Састојци: 
  • 4 дебела празилука 
  • со 
  • 8-12 листова куване шунке 
  • 2 кашике путера 
  • 2 кашике брашна 
  • рендани мускатни орашчић 
  • 50 г едамера 
  • 2 кашике киселе павлаке 
  • 3 гранчице першуна 
  • путер за подмазивање тепсије  
Припрема: 
  1. Одстранити спољне листове празилука, опрати га па исећи на 2-3 дела. Кувати га поклопљеног у сланој води 12 минута, тј. док не омекша. Извадити празилук у цедиљку да се оцеди и прохлади, а супу сачувати. 
  2. Путером подмазати тепсију у којој ће се јело пећи. Оцеђене и прохлађене комаде празилука увити у комаде шунке и поређати их у тепсију. 
  3. У посебној шерпици ставити путер да се отапа, додати брашно и помешати па полако додавати супу од празилука. Мешати док сос не добије жељену густину. Оставити да проври и додати мускатни орашчић. У сос додати павлаку и рендани сир. Комаде празилука прелити сосом, посути першуном и запећи у рерни на 200°С.
Обележила сам ово јело као главно, али уколико га служите самостално, онда је ова количина довољна за две одрасле особе. Одлично је као топло предјело.

Јело од празилука и шунке
Савет плус: празилук ће задржати своју интензивну зелену боју ако га после прања попрскате лимуновим соком и оставите 10 минута да одстоји.