Име овог поврћа потиче од грчке речи πράσο, а називају га и порилук, према латинском називу Allium porrum.
Састојци: 
- 4 дебела празилука
 - со
 - 8-12 листова куване шунке
 - 2 кашике путера
 - 2 кашике брашна
 - рендани мускатни орашчић
 - 50 г едамера
 - 2 кашике киселе павлаке
 - 3 гранчице першуна
 - путер за подмазивање тепсије
 
Припрема: 
- Одстранити спољне листове празилука, опрати га па исећи на 2-3 дела. Кувати га поклопљеног у сланој води 12 минута, тј. док не омекша. Извадити празилук у цедиљку да се оцеди и прохлади, а супу сачувати.
 - Путером подмазати тепсију у којој ће се јело пећи. Оцеђене и прохлађене комаде празилука увити у комаде шунке и поређати их у тепсију.
 - У посебној шерпици ставити путер да се отапа, додати брашно и помешати па полако додавати супу од празилука. Мешати док сос не добије жељену густину. Оставити да проври и додати мускатни орашчић. У сос додати павлаку и рендани сир. Комаде празилука прелити сосом, посути першуном и запећи у рерни на 200°С.
 
Обележила сам ово јело као главно, али уколико га служите самостално, онда је ова количина довољна за две одрасле особе. Одлично је као топло предјело.
![]()  | 
| Јело од празилука и шунке | 
Савет плус: празилук ће задржати своју интензивну зелену боју ако га после прања попрскате лимуновим соком и оставите 10 минута да одстоји.

I ovo ej jako uksuno i divan nacin da se pripremi praziluk:)
ОдговориИзбришиDivno izgledaju, svaka čast!
ОдговориИзбриши