четвртак, 19. мај 2011.

СЛОЖЕНАЦ ОД ТИКВИЦА

Једно од омиљених јела мојих укућана је Сложенац са белим месом. Међутим, данас сам желела да направим нешто другачију варијанту, па сам уместо белог меса користила тиквице. 

Сложенац од тиквица
Састојци
  • 3 тиквице средње величине (око 300 г по тиквици) 
  • 200 г прашке шунке 
  • 150 г гауде или едамера 
  • 1 павлака 
  • 2 јаја 
  • брашно 
  • уље 
Припрема
Опране и ољуштене тиквице исећи по дужини. Посолити и оставити око пола сата да се оцеде од вишка воде. Оцеђене тиквице уваљати у брашно и пржити у уљу док мало не порумене. У науљену тепсију ставити ред тиквица, затим шунку, па рендани сир. Поступак понављати док се састојци не утроше. Умутити јаја са павлаком, прелити сложенац и запећи у рерни претходно загрејаној на 200 степени.  

Сложенац од тиквица
Овом приликом сам осим сира изрендала и шунку, али када је у парчићима, лепше изгледа на пресеку, док је наравно укус исти. Сложенац сам правила у сасвим малој тепсији, димензија ≈20х27цм тако да је било три слоја. Наравно, количина састојака и величина плеха се по потреби могу повећати. Ко воли сланије у смесу од јаја и павлаке може додати со или већ неки зачин по избору. 

Сложенац од тиквица