Једно од омиљених јела мојих укућана је Сложенац са белим месом. Међутим, данас сам желела да направим нешто другачију варијанту, па сам уместо белог меса користила тиквице.
Састојци:
- 3 тиквице средње величине (око 300 г по тиквици)
- 200 г прашке шунке
- 150 г гауде или едамера
- 1 павлака
- 2 јаја
- брашно
- уље
Припрема:
Опране и ољуштене тиквице исећи по дужини. Посолити и оставити око пола сата да се оцеде од вишка воде. Оцеђене тиквице уваљати у брашно и пржити у уљу док мало не порумене. У науљену тепсију ставити ред тиквица, затим шунку, па рендани сир. Поступак понављати док се састојци не утроше. Умутити јаја са павлаком, прелити сложенац и запећи у рерни претходно загрејаној на 200 степени.
Овом приликом сам осим сира изрендала и шунку, али када је у парчићима, лепше изгледа на пресеку, док је наравно укус исти. Сложенац сам правила у сасвим малој тепсији, димензија ≈20х27цм тако да је било три слоја. Наравно, количина састојака и величина плеха се по потреби могу повећати. Ко воли сланије у смесу од јаја и павлаке може додати со или већ неки зачин по избору.
Predivno je !!
ОдговориИзбришиE i ove slozenice tvoje volim .Imam jos tikvice u basti nego aj cu ovo probati sa kumara(slatkim krompirom)
ОдговориИзбриши