За ово преукусно летње јело биће вам потребно око:
- 500 г црног лука
- 500 г црвених меснатих паприка
- 500 г парадајза
- 4 јаја
- со
- маст
Мере су дате оквирно јер као и сва домаћа јела и ово правим отприлике. Мени је бећарац најукуснији кад су сви састојци у сразмери. Али, не брините ако није у грам тачно. За данашњи ручак сам рецимо имала 3 парадајза, 4 паприке и 4 главице црног лука што је кад сам измерила било: 500г парадајза, 600г паприка и 400 г црног лука. Мерено је пре него што сам их очистила.
Припрема:
- Црни лук очистити, опрати и на ситно исецкати.
- Паприке опрати, одстранити дршку и очистити од семена.
- Пресећи их на пола па на тракице, а онда може и на још ситније комадиће.
- У шерпу у којој ћете спремати бећарац сипајте отприлике кашику масти и кад се отопи и загреје додајте исецкани црни лук.
- Пропржите га па додајте исецкане парике.
- Крчкајте на средње лаганој ватри (нека 4 или 5 подеока од 9 на мом шпорету) и повремено промешајте.
- Кад паприка омекша, тј. отприлике 20-ак минута касније додајте и опран и исечен парадајз.
- Крчкајте даље повремено мешајући.
- Кад се сви састојци "истопе" посолите по укусу па додајте умућена јаја и све добро промешајте. Уствари, најбоље је мешати све време док се јаје не стегне.
- Склоните са ватре и сервирајте топло.
- По жељи, на крају додајте и ситно сецкан першунов лист.
- Служити уз стари крављи сир или у недостатку истог одлично је и кисело млеко.
Ако желите да ваш бећарац буде прави деликатес и имате довољно времена, онда парадајз претходно очистите од кожице, а паприку претходно прво испеците, ољуштите и исеците на тракице. Све остало је исто.
Бећар паприкаш или бећарац |
Нема коментара:
Постави коментар