уторак, 26. јул 2011.

БЕЋАР ПАПРИКАШ или БЕЋАРАЦ

За ово преукусно летње јело биће вам потребно око: 
  • 500 г црног лука 
  • 500 г црвених меснатих паприка 
  • 500 г парадајза 
  • 4 јаја 
  • со 
  • маст 
Мере су дате оквирно јер као и сва домаћа јела и ово правим отприлике. Мени је бећарац најукуснији кад су сви састојци у сразмери. Али, не брините ако није у грам тачно. За данашњи ручак сам рецимо имала 3 парадајза, 4 паприке и 4 главице црног лука што је кад сам измерила било: 500г парадајза, 600г паприка и 400 г црног лука. Мерено је пре него што сам их очистила.  

Припрема: 
  1. Црни лук очистити, опрати и на ситно исецкати. 
  2. Паприке опрати, одстранити дршку и очистити од семена. 
  3. Пресећи их на пола па на тракице, а онда може и на још ситније комадиће. 
  4. У шерпу у којој ћете спремати бећарац сипајте отприлике кашику масти и кад се отопи и загреје додајте исецкани црни лук. 
  5. Пропржите га па додајте исецкане парике. 
  6. Крчкајте на средње лаганој ватри (нека 4 или 5 подеока од 9 на мом шпорету) и повремено промешајте. 
  7. Кад паприка омекша, тј. отприлике 20-ак минута касније додајте и опран и исечен парадајз.
  8. Крчкајте даље повремено мешајући. 
  9. Кад се сви састојци "истопе" посолите по укусу па додајте умућена јаја и све добро промешајте. Уствари, најбоље је мешати све време док се јаје не стегне. 
  10. Склоните са ватре и сервирајте топло. 
  11. По жељи, на крају додајте и ситно сецкан першунов лист. 
  12. Служити уз стари крављи сир или у недостатку истог одлично је и кисело млеко.
Ако желите да ваш бећарац буде прави деликатес и имате довољно времена, онда парадајз претходно очистите од кожице, а паприку претходно прво испеците, ољуштите и исеците на тракице. Све остало је исто. 
Бећар паприкаш или бећарац

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...