среда, 03. август 2011.

АЛЕКСАНДАР ТОРТА

Ово је још једна од торти коју сам први пут испробала. Једноставна је за прављење и доста укусна, али ако је будем опет правила направићу дуплу меру за фил. Једна количина за премазивање прве коре, а друга за премазивање целе торте. Уколико сте од оних који воле кад доминира патишпањ онда је количина дата у рецепту баш за вас. Ја волим кад има више фила.
За патишпањ
  • 3 јаја 
  • 180 г брашна 
  • 180 г шећера 
  • 2 кесице ванилин шећера 
  • 1/2 кесице пзп-а 
  • 6 ск воде 
За фил
  • 1 кесица за пудинг са укусом лешника 
  • 125 г путера 
  • 75 г млевених лешника 
  • 200 г шећера 
  • 300 мл млека 
За украшавање
  • 500 мл слатке павлаке 
Патишпањ
Миксером умутити јаја са шећером и ванилиним шећером. Додати 6 супених кашика воде и даље мешати кашиком. Додати брашно помешано са прашком за пециво. Тесто пресипати у науљен округли калуп. Пећи 30 минута на 200 степени. 
Фил
У шерпу на шпорету сипати 200 мл млека и 200 г шећера. У преосталих 100 мл млека размутити прашак за пудинг па га додати у узаврело млеко, уз непрекидно мешање. Кад пудинг добије потребну густину, склонити га са шпорета и оставити да се охлади, уз повремено мешање. Охлађени пудинг спојити са омекшалим путером и мутити миксером док се састојци не сједине, а затим додати и млевене лешнике. 
Финални поступак:
Испечени патишпањ пресечемо на 2 једнаке коре. Префиловати прву кору, ставити другу, па целу торту премазати остатком фила. На крају, целу торту украсити умућеном слатком павлаком.

Александар торта
Александар торта
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...