среда, 03. август 2011.

АЛЕКСАНДАР ТОРТА

Ово је још једна од торти коју сам први пут испробала. Једноставна је за прављење и доста укусна, али ако је будем опет правила направићу дуплу меру за фил. Једна количина за премазивање прве коре, а друга за премазивање целе торте. Уколико сте од оних који воле кад доминира патишпањ онда је количина дата у рецепту баш за вас. Ја волим кад има више фила.
За патишпањ
  • 3 јаја 
  • 180 г брашна 
  • 180 г шећера 
  • 2 кесице ванилин шећера 
  • 1/2 кесице пзп-а 
  • 6 ск воде 
За фил
  • 1 кесица за пудинг са укусом лешника 
  • 125 г путера 
  • 75 г млевених лешника 
  • 200 г шећера 
  • 300 мл млека 
За украшавање
  • 500 мл слатке павлаке 
Патишпањ
Миксером умутити јаја са шећером и ванилиним шећером. Додати 6 супених кашика воде и даље мешати кашиком. Додати брашно помешано са прашком за пециво. Тесто пресипати у науљен округли калуп. Пећи 30 минута на 200 степени. 
Фил
У шерпу на шпорету сипати 200 мл млека и 200 г шећера. У преосталих 100 мл млека размутити прашак за пудинг па га додати у узаврело млеко, уз непрекидно мешање. Кад пудинг добије потребну густину, склонити га са шпорета и оставити да се охлади, уз повремено мешање. Охлађени пудинг спојити са омекшалим путером и мутити миксером док се састојци не сједине, а затим додати и млевене лешнике. 
Финални поступак:
Испечени патишпањ пресечемо на 2 једнаке коре. Префиловати прву кору, ставити другу, па целу торту премазати остатком фила. На крају, целу торту украсити умућеном слатком павлаком.

Александар торта
Александар торта