Неколико пута сам већ у својим постовима или коментарима поменула како ја још увек не спремам зимницу јер се за то брину моја мама и свекрва. Наше бака Била и бака Лака. Међутим добила сам неколико килограма непрсканих вишања и трешања па како нисмо могли баш све да поједемо део сам замрзнула, а од дела сам направила слатко. Како ми је успело знаћемо кад будемо пробали.
Састојци:
- 1,250 кг белих трешања
- 1 кг шећера
- 1/2 л воде
- лимун
- кашичица лимунтуса
Припрема:
Оперите и очистите трешње од петељки и коштица. Ушпинујте 1 кг шећера са 1/2 л воде тј. кувајте док се не постигне густина сирупа. Спустите трешње у сируп. Током кувања повремено промешајте и повремено скидајте пену. При крају, када је скоро кувано (кад сируп лепи - проверите тако што ћете захватити кашиком па канути на тањирић) убаците опран и на колутове исечен лимун. Додајте и кашичицу лимунтуса. Када је готово, скините остатак пене и прекријте влажном крпом. Сипајте у тегле када се охлади.
Слатко од белих трешања |
Слатко од белих трешањ |
Jao sto ja volim bele tresnje:).pravim slicno slatko kao ti ovde.Eto sad domah idem da vidim kako izgleda(i malko da liznem):)
ОдговориИзбриши