недеља, 12. јун 2011.

ЧАЈНИ КОЛУТИЋИ

Ово је још један стари рецепт који чак нигде немам записан. Не знам му ни тачно име. Наиме, давне 70/71. моји родитељи су живели у Бања Луци. Тамо је мама код неке комшинице пробала овај колач, допао јој се и наравно питала је за рецепт. Рецепт је запамтила и никада га није записала. Тако сам га и ја усмено добила од ње, а овде га делим и вама.

Потребно је: 
  • 800 г до 1 кг чајних колутића 
  • 250 г маргарина 
  • око 200 г шећера у праху 
  • мало какаоа 
  • мало рума 
  • кокосово брашно 
  • млеко за натапње колутића 
Припрема: 
Трудим се да избегавам маргарин и кад год могу ја користим маслац. Међутим, овај колач од малена једем прављен са маргарином па сам се ваљда баш на тај укус и навикла. Баш као што волим да га правим са "Штарковим" чајним колутићима. Некако, баш они имају ону праву арому. Вероватно је то само ставр навике или укуса. Ето рецимо, данас сам за промену, ове колутиће правила са маргарином са укусом слатке павлаке. Не мора. 

Маргарин омекшао на собној температури, добро умутити. Ручно. Кашиком. Не будите лењи, не мора увек миксер :) Онда лепо додате шећер у праху и мутите још. Пробате, па ако вам није довољно слатко додате још шећера. Зависи ко како воли. Ја сам рецимо имала начету кесицу шећера у праху од 200 г и сипала сам све, али не знам тачно колико је било па је било слатко таман како треба. Ни превише ни премало. 

Кад све то лепо умутите, додате мало какао праха. Немојте претерати ако је какао горак, тек да фил добије лепу боју. Наравно, можете користити и "чоколеву" или "несквик", али ја то онако, по старински, прави какао. Додајте и мало рума. 

Кад све то лепо сједините филујте чајне колутиће. Тј. сваки колутић претходно кратко умочите у млеко па спајајте по два припремљеним филом. Затим их уваљајте у кокосово брашно. Оставите их неколико сати да колачићи добро омекшају и онда уживајте. 

За данас сам купила паковање од 800 г и направила сам 32 колутића, тј. искористила сам свих 64 цела чајна колутића која су била у паковању. Ако купујете ринфуз слободно купите и цео килограм јер их може бити више сломљених. Наравно, колико ће колутића на крају бити зависи и од тога колика је дебљина фила којим спајате колачиће.  

Колач од чајних колутића
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...