недеља, 24. април 2011.

ВАСКРШЊИ МЛЕЧНИ ХЛЕБ

У јужним и источним крајевима Србије за васкршње празнике обавезно се меси млечни хлеб који се служи заједно са црвеним јајима, јагњетином, сармицама и слаткишима припремљеним за празник. Обично се прави у виду плетенице, али сам ја синоћ била преуморна па сам направила обичан, округли хлеб.

Потребно је:  
  • 1,5 кг брашна
  • 3 шоље (око 7,5 дл) млека
  • 3 кашике шећера 
  • сасвим мало соли 
  • 200 г маслаца 
  • кора једног лимуна 
  • 4 жуманца 
Припрема:
Размутите квасац у мало млаког млека, додајте му две кашичице шећера, врло мало соли и две кашике брашна, па оставите на топлом месту да надође. Загрејте и промешајте маслац да буде скоро у течном стању.
  
Одвојите брашно за подмесивање, а остало сипајте у посуду за мешење. У средину брашна, коју сте мало удубили, сипајте надошли квасац. У млако млеко сипајте остатак шећера и измешајте да се у њему растопи. Умутите 3 жуманцета и настружите кору лимуна, па све то додајте млеку и промешајте.  

Почните да замесујете тесто доливајући топло млеко и обрушавајући брашно са страна. Трудите се да тесто буде без грудвица. Повремено замачите руку у растопљени маслац тако да га утрошите кад и млеко. Лупајте тесто о зидове суда док се потпуно не уједначи и не добије пликове. Изручите га на даску за мешење и месите уз додавање брашна за подмесивање. 

Добро измешено тесто оставите покривено на топлом месту да надође. Кад удвостручи запремину, поново га ставите на даску за мешење и премесите. Поделите на три дела. Од сваког дела направите дуг ваљак, па их уплетите као плетеницу. Ставите тесто у подмазан плех и оставите да поново нараста. Кад мало нарасте, премажите површину плетенице четвртим жуманцетом и ставите плех у пећницу. Пеците док хлеб не добије румену боју.

Васкршњи млечни хлеб
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...