понедељак, 19. август 2019.

ПЛАЗМА ТОРТА са кокосом и лешницима

Плазма торта са кокосом и лешницима
Од када је моје старије дете, пре осам година, кренуло у школу, први школски дан обележавали смо тортом. Међутим, како је млађе дете рођено првог септембра, деца су увек мислила да правим две торте за рођендан. Не бих ни знала да ме ћерка јутрос није питала откуд то да правим торту за полазак у школу и како да то нисам раније радила. (Заборавила је да је била и претходног августа). За оне који не знају, деца у Шведској крећу у школу средином августа и не постоји одређени датум већ се он помера од године до године. Данас ће деца да засладе дан и окрепе се мало по повратку кући Плазма тортом са кокосом и лешницима. Вероватно ће и за две недеље бити Плазма торта, али нека друга 😊

Плазма торта са кокосом и лешницима
Плазма торта је иначе, омиљена торта моје деце. Волим је и ја јер је лака за прављење, а даје бројне могућности за разне варијације укуса и облика. Рецепт који најчешће правимо сматрам основним рецептом и можете га прочитати овде. Оно што најчешће мењам у том основном рецепту су додаци. Док је моја мама често умела да насецка желе бомбоне или дода суво грожђе у основну смесу, моја деца највише воле ако додам кокосово брашно.

Плазма торта са кокосом и лешницима
Данас сам схватила да смо остали без млека па сам користила само сок од поморанџе, а некако је зафалило и чоколаде... Мора да су кућни вилењаци умешали своје несташне прсте у ту мистерију 😁 Како сам морала да мало више него обично изменим рецепт, зато га овде и записујем.

Плазма торта са кокосом и лешницима
Састојци:
  • 600 г млевеног Плазма кекса
  • 250 г путера
  • 150 г шећера у праху
  • 250 мл сока од поморанџе
  • 100 г лешника
  • 100 г кокосовог брашна
За глазуру:
  • 100 г чоколаде 
  • кашичица кокосовог уља 
Плазма торта са кокосом и лешницима
Припрема:
  1. Лешнике уситните ножем или их кратко самељите у електричном сецку како би остало и комадића.
  2. Путер који је омекшао на собној температури добро умутити са шећером у праху. 
  3. Постепено му додавати млевени кекс, а како се повећева маса кекса, додавати и сок.
  4. Додати и лешнике при чему одвојите кашику-две за декорацију.
  5. Смесу обликовати по жељи. Ми обично правимо округлу, али може и у неком другом калупу.
  6. Калуп који сам овог пута користила био је мали за целу количину смесе па сам од вишка направила 10-ак куглица.
  7. Калуп обложите провидном фолијом како би се торта касније лакше извадила. Смесу добро утисните у калуп, ставите у фрижидер на неколико сати, а затим је само преврните на одговарајућу тацну, скините фолију и прелијте чоколадном глазуром.
  8. Глазуру правите тако што на ниској температури (или на пари) отопите чоколаду са кашичицом-две кокосовог уља. 
  9. Додатно поспите кашиком сецканих лешника. 
Плазма торта са кокосом и лешницима
Напомена:
Торта је била мало сувља за мој укус па је потребно мало повећати количину сока ако се користе и млевени лешници и кокосово брашно. Ако се лешници само исецкају, биће довољно. Свакако, уместо сока можете искористити млеко. 

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...