петак, 9. фебруар 2018.

ЛЕДЕНА ПИТА

Ледена пита или баклава са пудингом
Коре за питу се филују пудингом од ваниле. Служи се добро охлађена. Отуд вероватно и назив ледена пита. Међутим, прелива се сирупом као и баклава, па може да се назове и баклава са пудингом. Модерна нека баклава, без ораха 😇 Пита или баклава, како вам драго, али испробајте ако сте љубитељ заливених посластица. Лаганија него традиционална баклава, изузетно укусна. Чувајте је у фрижидеру и за пун укус, сачекајте бар један дан пре служења. Одлична и другог и трећег дана. Ако вам потраје толико дуго.

Ледена пита или баклава са пудингом
Потребно је:
 ☺ 500 гр кора за питу
За премазивање:
 ☺ 3 јаја
 ☺ 3 кашике шећера
 ☺ 1 дл уља
За фил:
 ☺ 3 кесице праха за пудинг од ваниле
 ☺ 5 кашика шећера
 ☺ 1 литар млека
За шећерни сируп:
 ☺ 500 гр шећера
 ☺ 12 гр ванилин шећера (1 кесица)
 ☺ 4,5 дл воде

Ледена пита или баклава са пудингом
Припрема:
  1. У литри млека скувати пудинг са шећером на уобичајен начин. Оставити са стране да се прохлади.
  2. Сируп од воде и шећера кувати 5-6 минута па такође оставити са стране да се хлади.
  3. Умутите јаја са шећером, додајте уље и све сједините.
  4. Поделите коре на четири дела. 
  5. Прву кору премажите смесом од јаја и шећера, другу исто и тако редом до последње у једној групи. На последњу (четврту или пету, што зависи од броја кора у паковању) ставите четвртину количине пудинга, замотајте у ролат и пребаците у плех подмазан уљем.
  6. Поновите поступак још три пута. 
  7. Питу пре стављања у рерну премажите са још мало уља или ако вам је остало, са мало смесе од јаја и шећера.
  8. Питу пеците у рерни загрејаној на 200 степени око 20 минута.
  9. Печену, још топлу питу, прелити хладним сирупом.
  10. Сећи тек када се добро охлади и служити је хладну.
Ледена пита или баклава са пудингом
Извор: 
Рецепти - ледена пита

Ледена пита или баклава са пудингом

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...