Овим земичкама сласт даје мед, а мало јечменог брашна у тесту, додатно им обогаћује укус.
- 50 г свежег квасца,
- 5 дл топле воде (37 степени),
- 2 кашичице соли,
- 50 мл уља од репице,
- 50 мл течног меда,
- 2 кашичице чиа семена,
- 3 дл (око 150 г) јечменог брашна,
- 10 дл (око 550 г) пшеничног брашна (+ још 2-3 кашике)
Земичке са чиа семеном и медом |
За премазивање:
- 1 јаје,
- чиа семе
- Измрвите коцкицу свежег квасца у ванглу у којој ћете замесити тесто. Прелијте квасац топлом водом и одмах додајте и мед, уље, со, чиа семе и јечмено брашно. Умешајте.
- Постепено додајте пшенично брашно и замесите тесто док не буде глатко. Отприлике 4-5 минута.
- Прекријте тесто чистом кухињском крпом или пластичном фолијом и оставите на топлом да нараста око 30 минута.
- Нарасло тесто пребаците на благо побрашњену радну површину, премесите га и поделите на 20-ак делова. Од сваког дела формирајте рукама земичку и ређајте на плех у који је претходно стављен папир за печење. Покријте и оставите још неких пола сата.
- Премажите земичке умућеним јајетом и поспите чиа семеном. Пеците у рерни претходно загрејаној на 220 степени 12-15 минута. Готове земичке извадити на решетку и покривене оставити да се охладе.
Земичке са чиа семеном и медом |
De här frallorna får en fin sötma av honungen. Lite kornmjöl i degen ger extra fyllig smak.
CIRKA 22 STYCKEN
50 g jäst
5 dl vatten, 37 grader
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
1/2 dl flytande honung
2 tsk chiafrön
3 dl kornmjöl
9-10 dl vetemjöl
Till penslig
1 ägg
3 msk chiafrön
- Smula ner jästen i en degblandare. Häll på vattnet. Tillsätt salt, rapsolja, honung, chiafrön och kornmjöl.
- Arbeta in vetemjölet lite i taget. Arbeta degen smidig i cirka 4-5 minuter.
- Sätt plastfolie över bunken eller lägg på en bakduk. Låt degen jäsa i cirka 30 minuter.
- Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord och dela degen i 22 bitar, forma bitarna till bullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Lägg på bakdukar och låt jäsa i 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 220 grader.
- Pensla bröden med lätt upvispat ägg och strö över chiafrön. Grädda bröden mitt i ugnen i cirka 12 minuter. Låt bröden svälna på ett galler.
Нема коментара:
Постави коментар