уторак, 30. август 2016.

Земичке са чиа семеном и медом - Frallor med chiafrön & honung

Овим земичкама сласт даје мед, а мало јечменог брашна у тесту, додатно им обогаћује укус.
Земичке са чиа семеном и медом
Састојци:
  • 50 г свежег квасца, 
  • 5 дл топле воде (37 степени), 
  • 2 кашичице соли, 
  • 50 мл уља од репице, 
  • 50 мл течног меда, 
  • 2 кашичице чиа семена, 
  • 3 дл (око 150 г) јечменог брашна, 
  • 10 дл (око 550 г) пшеничног брашна (+ још 2-3 кашике)
Земичке са чиа семеном и медом
 За премазивање:
  • 1 јаје, 
  • чиа семе
Земичке са чиа семеном и медом
Припрема:
  1. Измрвите коцкицу свежег квасца у ванглу у којој ћете замесити тесто. Прелијте квасац топлом водом и одмах додајте и мед, уље, со, чиа семе и јечмено брашно. Умешајте.
  2. Постепено додајте пшенично брашно и замесите тесто док не буде глатко. Отприлике 4-5 минута.
  3. Прекријте тесто чистом кухињском крпом или пластичном фолијом и оставите на топлом да нараста око 30 минута.
  4. Нарасло тесто пребаците на благо побрашњену радну површину, премесите га и поделите на 20-ак делова. Од сваког дела формирајте рукама земичку и ређајте на плех у који је претходно стављен папир за печење. Покријте и оставите још неких  пола сата.
  5. Премажите земичке умућеним јајетом и поспите чиа семеном. Пеците у рерни претходно загрејаној на 220 степени 12-15 минута. Готове земичке извадити на решетку и покривене оставити да се охладе.
Земичке са чиа семеном и медом