уторак, 23. август 2016.

Грчка мусака

Грчка мусака

Потребне намирнице: 
  • 2-3 плава патлиџана
  • уље
  • 1 црни лук
  • 2 свеже паприке
  • 500 г млевене јунетине
  • 1 кашичица соли
  • 1 кашичица млевене паприке
  • прстохват бибера
  • 200 г парадајза
  • 1 кашичица шећера
  • 2 кашике парадајз пиреа
  • 1 јаје
  • чаша киселе павлаке
  • 150 г ренданог качкаваља
Припрема: 
  1. Патлиџанима одсећи крајеве, по жељи ољуштити, исећи по дужини на кришке, посолити и оставити са стране да пусте воду.
  2. Исецкати црни лук и паприку на ситно. Парадајз прелити врелом водом, сачекати да опна пукне па га оцедити и оставити да се прохлади.
  3. Загрејати уље у шерпи (или тигању средње величине) и у већем тигању. У шерпи ћемо припремати фил од меса, а у већем тигању пржити плошке патлиџана.
  4. На загрејаном уљу продинстати исецкан црни лук, затим додати паприку и на крају месо. Динстати док месо не промени боју па  додати со, млевену паприку и бибер. 
  5. Прохлађен парадајз ољуштити и исецканти на ситно па га додати у месо. Кад испари течност, додати шећер и парадајз пире. 
  6. Док се припрема фил од меса можемо почети и са пржењем патлиџана. Сваку плошку пропржити са обе стране и стављати на кухињски убрус да упије сувишну масноћу.
  7. У одговарајућу тепсију поређати ред патлиџана. Није потребно да је претходно подмажемојер су патлиџани већ науљени. Нанети фил од меса и завршити патлиџанима.
  8. Умутити јаје и павлаку (може и више од једне чаше ако волите) и нанети преко патлиџана.
  9. Пећи у рерни, претходно загрејаној на 200 степени, 30-ак минута.
  10. Мусаку извадити из рерне пред крај печења, посути ренданим качкаваљем  и вратити у рерну на 5-10 минута тј. док се сир не отопи, а ако волите корицу сачекајте још мало док се не запече.
Грчка мусака