Грчка мусака
  | 
| Грчка мусака | 
 Потребне намирнице: 
- 2-3 плава патлиџана
 
- уље
 
- 1 црни лук
 
- 2 свеже паприке
 
- 500 г млевене јунетине
 
- 1 кашичица соли
 
- 1 кашичица млевене паприке
 
- прстохват бибера
 
- 200 г парадајза
 
- 1 кашичица шећера
 
- 2 кашике парадајз пиреа
 
- 1 јаје
 
- чаша киселе павлаке
 
- 150 г ренданог качкаваља
 
Припрема: 
- Патлиџанима одсећи крајеве, по жељи ољуштити, исећи по дужини на кришке, посолити и оставити са стране да пусте воду.
 
- Исецкати црни лук и паприку на ситно. Парадајз прелити врелом водом, сачекати да опна пукне па га оцедити и оставити да се прохлади.
 
- Загрејати уље у шерпи (или тигању средње величине) и у већем тигању. У шерпи ћемо припремати фил од меса, а у већем тигању пржити плошке патлиџана.
 
- На загрејаном уљу продинстати исецкан црни лук, затим додати паприку и на крају месо. Динстати док месо не промени боју па  додати со, млевену паприку и бибер. 
 
- Прохлађен парадајз ољуштити и исецканти на ситно па га додати у месо. Кад испари течност, додати шећер и парадајз пире. 
 
- Док се припрема фил од меса можемо почети и са пржењем патлиџана. Сваку плошку пропржити са обе стране и стављати на кухињски убрус да упије сувишну масноћу.
 
- У одговарајућу тепсију поређати ред патлиџана. Није потребно да је претходно подмажемојер су патлиџани већ науљени. Нанети фил од меса и завршити патлиџанима.
 
- Умутити јаје и павлаку (може и више од једне чаше ако волите) и нанети преко патлиџана.
 
- Пећи у рерни, претходно загрејаној на 200 степени, 30-ак минута.
 
- Мусаку извадити из рерне пред крај печења, посути ренданим качкаваљем  и вратити у рерну на 5-10 минута тј. док се сир не отопи, а ако волите корицу сачекајте још мало док се не запече.
 
  | 
| Грчка мусака | 
 
 
 
 
          
      
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Нема коментара:
Постави коментар