Грчка мусака
|
Грчка мусака |
Потребне намирнице:
- 2-3 плава патлиџана
- уље
- 1 црни лук
- 2 свеже паприке
- 500 г млевене јунетине
- 1 кашичица соли
- 1 кашичица млевене паприке
- прстохват бибера
- 200 г парадајза
- 1 кашичица шећера
- 2 кашике парадајз пиреа
- 1 јаје
- чаша киселе павлаке
- 150 г ренданог качкаваља
Припрема:
- Патлиџанима одсећи крајеве, по жељи ољуштити, исећи по дужини на кришке, посолити и оставити са стране да пусте воду.
- Исецкати црни лук и паприку на ситно. Парадајз прелити врелом водом, сачекати да опна пукне па га оцедити и оставити да се прохлади.
- Загрејати уље у шерпи (или тигању средње величине) и у већем тигању. У шерпи ћемо припремати фил од меса, а у већем тигању пржити плошке патлиџана.
- На загрејаном уљу продинстати исецкан црни лук, затим додати паприку и на крају месо. Динстати док месо не промени боју па додати со, млевену паприку и бибер.
- Прохлађен парадајз ољуштити и исецканти на ситно па га додати у месо. Кад испари течност, додати шећер и парадајз пире.
- Док се припрема фил од меса можемо почети и са пржењем патлиџана. Сваку плошку пропржити са обе стране и стављати на кухињски убрус да упије сувишну масноћу.
- У одговарајућу тепсију поређати ред патлиџана. Није потребно да је претходно подмажемојер су патлиџани већ науљени. Нанети фил од меса и завршити патлиџанима.
- Умутити јаје и павлаку (може и више од једне чаше ако волите) и нанети преко патлиџана.
- Пећи у рерни, претходно загрејаној на 200 степени, 30-ак минута.
- Мусаку извадити из рерне пред крај печења, посути ренданим качкаваљем и вратити у рерну на 5-10 минута тј. док се сир не отопи, а ако волите корицу сачекајте још мало док се не запече.
|
Грчка мусака |
Нема коментара:
Постави коментар