среда, 17. август 2016.

Земичке са коренастим поврћем - шаргарепом и пашканатом - Rotfruktsbullar

Земичке са коренастим поврћем


Богато пециво које дуго остаје меко захваљујући сочном коренастом поврћу. 

Земичке са коренастим поврћем
Састојци:
  • 50 г квасца, 
  • 500 мл топле воде, 
  • 2 кашике уља (од репице), 
  • 2 кашичице соли, 
  • 1 кашика кристал шећер, 
  • 4 дл (око 200 г) наренданог коренастог поврћа, нпр. шаргарепе и пашканата, (ја сам искористила по два корена)
  • 1 дл (око 70 г) сунцокрета, 
  • 1/2 дл (око 30 г) ланено семена, 
  • 12-13 дл (то је око 700 г) пшеничног брашна, 
  • 1 дл мешавине семена, нпр: ланено, чиа и семе сунцокрета
Земичке са коренастим поврћем
Припрема:
  1. Измрвите квасац у посуду за мешење. Прелијте га топлом водом и можете одмах умешати и уље, со, шећер, рендано поврће и семенке сунцокрета и лана. Додајте мало по мало брашна и замесите тесто да буде глатко. Отприлике 4-5 минута. Можете и прво да сачекате да квасац нарасте у топлој води па онда да земесите хлеб. Почните са 700 г брашна, али имајте већу количину просејаног брашна спремну. Поврће даје влажност тесту па ће вам сигурно бити потребно више брашна него што је у оригиналном рецепту дато. 
  2. Прекријте пластичном фолијом или чистом кухињском крпом и оставите на топлом 30-ак минута, док тесто не нарасте. 
  3. Нарасло тесто пребаците на благо побрашњену радну површину и поделите га на 24 дела. Сваки комад обликујте у земичку и поређајте их у плех на папир за печење. Прекријте земичке чистом кром и оставите их да одморе још неких пола сата. За то време, укључите рерну на 200 степни да се загрева.
  4. Земичке премажите водом и поспите мешавином семенки. Пеците их 15-20 минута. Печене пребаците на жицу за хлађење и оставите да се хладе покривене кухињском крпом. Проверите их после 10-ак минута печења. И, не очекујте златно-браон боју већ бледо-жуту. Како због боје поврћа, тако и јер су пре печења премазане само водом, а не јајетом.
Земичке са коренастим поврћем
Следећи пут ћу уместо шаргарепе и пашканата искористити рендану цвеклу. Баш ме занима коју нијансу црвене боје ће хлеб добити.  :) 

Земичке са коренастим поврћем