Земичке са коренастим поврћем |
Богато пециво које дуго остаје меко захваљујући сочном коренастом поврћу.
Земичке са коренастим поврћем |
- 50 г квасца,
- 500 мл топле воде,
- 2 кашике уља (од репице),
- 2 кашичице соли,
- 1 кашика кристал шећер,
- 4 дл (око 200 г) наренданог коренастог поврћа, нпр. шаргарепе и пашканата, (ја сам искористила по два корена)
- 1 дл (око 70 г) сунцокрета,
- 1/2 дл (око 30 г) ланено семена,
- 12-13 дл (то је око 700 г) пшеничног брашна,
- 1 дл мешавине семена, нпр: ланено, чиа и семе сунцокрета
Земичке са коренастим поврћем |
- Измрвите квасац у посуду за мешење. Прелијте га топлом водом и можете одмах умешати и уље, со, шећер, рендано поврће и семенке сунцокрета и лана. Додајте мало по мало брашна и замесите тесто да буде глатко. Отприлике 4-5 минута. Можете и прво да сачекате да квасац нарасте у топлој води па онда да земесите хлеб. Почните са 700 г брашна, али имајте већу количину просејаног брашна спремну. Поврће даје влажност тесту па ће вам сигурно бити потребно више брашна него што је у оригиналном рецепту дато.
- Прекријте пластичном фолијом или чистом кухињском крпом и оставите на топлом 30-ак минута, док тесто не нарасте.
- Нарасло тесто пребаците на благо побрашњену радну површину и поделите га на 24 дела. Сваки комад обликујте у земичку и поређајте их у плех на папир за печење. Прекријте земичке чистом кром и оставите их да одморе још неких пола сата. За то време, укључите рерну на 200 степни да се загрева.
- Земичке премажите водом и поспите мешавином семенки. Пеците их 15-20 минута. Печене пребаците на жицу за хлађење и оставите да се хладе покривене кухињском крпом. Проверите их после 10-ак минута печења. И, не очекујте златно-браон боју већ бледо-жуту. Како због боје поврћа, тако и јер су пре печења премазане само водом, а не јајетом.
Земичке са коренастим поврћем |
Следећи пут ћу уместо шаргарепе и пашканата искористити рендану цвеклу. Баш ме занима коју нијансу црвене боје ће хлеб добити. :)
Земичке са коренастим поврћем |
Ett mättande bröd som blir saftigt av rotfrukter. Du kan byta ut morötterna och palsternackarna mot exempelvis grovt rivna rödbetor.
CYRKA 24 STYCKEN
50 g jäst
5 dl vatten, 37 grader
2 msk rapsolja
2 tsk salt
1 msk strösocker
4 dl rivna rotfrukter, till exempel morötter och palsternacka
1 dl solroskärnor
1/2 dl linfrö, hela
12-13 dl vetemjöl
1 dl blandade frön, till exempel linfrön, chiafrön och solroskärnor
- Smula ner jästen i en degblandare. Håll på det fingervarma vattnet och blanda i olja, salt, socker, rotfrukter, solroskärnor och linfrön. Arbeta in vetemjölet lite i taget. Arbeta degen smidig i cirka 4-5 minuter.
- Sätt plastfolie över bunken eller lägg på en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.
- Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord och dela i 24 bitar. Forma varje bit till en runda bulle. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Lägg på bakdukar och låt bullarna jäsa i 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
- Pensla bröden med vatten och strö över frön. Grädda bröden mitt i ugnen i cirka 10-15 minuter. Låt bröden svalna på ett galler under bakduk.
Нема коментара:
Постави коментар