субота, 07. јануар 2012.

ЧЕСНИЦА

У крају одакле су моји родитељи чесница се меси на Бадњи дан и ломи се на Бадње вече. Као таква, прави се само од брашна, соли, воде и квасца. Једноставна је, без украса, као лепиња, јер су украси предвиђени за Божићни колач. Међутим, прошле године на интернету сам видела мрсну чесницу и поступак израде ми се јако допао па сам је ове године умесила на тај начин. Јутрос сам поранила и све завршила док су моји укућани још спавали. Није било баш згодно сваки час прекидати рад како бих сликала тако да није забележен баш цео поступак израде. Битно је да вам сви састојци буду собне температуре и да радите с љубављу :)


Чесница
Састојци
  • око 1 кг брашна Т-500 
  • пакетић квасца
  • 150 г путера или масти 
  • со
  • млеко
  • 3 јаја + још једно за премазивање 
Припрема:
  1. У мало млаког млека додати кашичицу шећера и кашичицу соли па издробити квасац и оставити да запени. 
  2. Умутите 3 јаја са машћу или ако користите путер као што сам ја, прво га нарендајте у јаја па  онда умутите. 
  3. У брашно сипајте мало соли, додајте квасац и почните да месите додајући јаја са путером. 
  4. Умесите глатко тесто. По потреби додајте млако млеко или брашно. Зависи са којом количином сте почели. Ја нисам искористила цео килограм брашна (остало је мало) и ставила сам квасац у мало више млека него обично па после нисам морала да додајем. Оставите га на топлом да нарасте. 
  5. Кад тесто нарасте почиње обликовање чеснице. 
  6. Тесто поделимо на три лопте, при чему две треба да буду једнаке, а једна нешто мања. 
  7. Један већи део поделимо на три лоптице и од њих разваљамо ваљке и уплетемо плетеницу. Ту плетеницу истањимо оклагијом. 




  8. Од оног мањег дела теста направимо још једну плетеницу па њу исечемо на 4 дела 
  9. Преостали део теста, онај већи, развијемо у кору па га замотамо у ролат и исечемо на парчиће. 
  10. У округлу тепсију ставимо пек паприр па сложимо чесницу тако што разваљану, велику плетеницу ставимо по унутрашњем ободу тепсије и то тако да јој половина буде на дну тепсије, а половина око ивица - ово је било мало теже урадити без помоћи још једног пара руку. 
  11. Од исечене плетенице формирамо крст, а од парчића ролата попунимо средину. Не заборавите да пре свега сакријете новчић у тесто! 
  12. Сложену чесницу оставимо да нарасте па је онда премажемо оним преосталим, умућеним јајетом. 
  13. Премазану чесницу ставити у рерну претходно загрејану на 200°С на средњој пречки. После неких пола сата смањити температуру на 150°С и пећи још 15-ак минута. 

Готову и прохлађену чесницу домаћица ломи рукама и дели укућанима по старости. 

Чесница