Василица је обичајно пециво које се у српским кућама меси на дан 14. јануара кад је малобожићни празник или Нова година по старом календару.
У ужој Србији василица се меси од кукурузног брашна у виду неслане српске проје без икаквих додатака.
У ужој Србији василица се меси од кукурузног брашна у виду неслане српске проје без икаквих додатака.
У доста војвођанских кућа и неким кућама Србије василица се меси од пшеничног брашна у виду пите без надева.
Осим тога, у неким војвођанским кућама меси се више василица у облику мањих пецива који се намењују члановима породице.
Осим тога, у неким војвођанским кућама меси се више василица у облику мањих пецива који се намењују члановима породице.
На Космету се меси тзв. бареница, а у неким домаћинствима василицу замењују крофне.
Ја сам данас уместо проје која се прави само од кукурузног брашна и млаке воде правила пројару по рецепту моје свекрве. Изволите, послужите се 😊
Потребно је:
- 3 јаја
- 1 чаша уља
- 1,5 чаша минералне воде
- 1 чаша кукурузног брашна
- 1 чаша пшеничног брашна
- 1 кесица прашка за пециво
- 1 комад измрвљеног сира (100-150г)
- со (ако је сир слан, није потребно додавати со)
Пројара |
Припрема:
- Виљушком умутити јаја и уље.
- Редом додавати остале састојке и полако мешати.
- Када се маса сједини сипати је у подмазану и загрејану тепсију.
- Пећи док не порумени.
Пројара |
Нема коментара:
Постави коментар