Кексићи са џемом |
300 g брашна120 g шећера у праху10 g ванилин шећера3 жуманца2 кашике киселе павлаке120 g путерапрстохват солиџем по укусу (отприлике пола кашичице по кексу)
Кексићи са џемом |
Припрема:
Помешати просејано брашно са шећером у праху и сољу.Додати жуманца и павлаку као и насецкани путер.Замесити тесто миксером (наставцима за тесто). Можете га умесити руком до краја али имајте на уму да је тесто благо лепљиво.Увити тесто у провидну фолију па га оставити у фрижидер на неких 90 минута.Одстајало и охлађено тесто пребацити на сто посут брашном па га премести, а затим поделити на два дела.Први део теста растањити оклагијом на 4-5 mm дебљине па огруглом модлом пречника 6 cm вадити кругове. На средину сваког круга ставити мало џема па крајеве спојити ка унутра како џем не би исцурео.Поступак понављати док има материјала. Вишкове теста сваки пут поново спојити, истањити, вадити кругове... Исто урадити и са другим делом теста. Тесто делимо на два дела само из практичних разлога - лакше ће вам бити за рад.Обликоване кексиће ређати на плех обложен папиром за печење. Остављајте размак између кексића јер ће се тесто раширити у току печења.Кексиће пећи у рерни загрејаној на 180°С око 20-25 минута. Потребно је да се кексићи само благо зарумене. После печења, кексићи ће бити мекани, али се током хлађења стврдну.
Кексићи са џемом |
Рецепт је испробан са блога Моје Грне.
Нема коментара:
Постави коментар