Чоколадни колач са тиквицама |
Да, добро сте прочитали. Чоколадни колач са тиквицама. Тиквица, једногодишња биљка чији плод се користи у исхрани, припада фамилији бундева. Богата је водом и влакнима и неутралног је укуса. Као таква може се користити за припрему разноврсних сланих и слатких јела. Из неког, мени непознатог разлога, бундеву (тикву) чешће користимо у слаткој варијанти док тиквице чешће припремамо у сланој варијанти. Уколико до сад нисте користили тиквице за припрему посластица пробајте слатку питу с тиквицама као и овај чоколадни колач.
Већ сам помињала да смо супруг и ја на посебном режиму исхране већ дуже време, али то не значи да децу с времена на време не обрадујем неким домаћим колачем или пецивом. Прошлог викенда смо правили овај колач и како га ја сама нисам пробала пренећу вам утиске моје деце. Направљен је у суботу увече, за недељу, али они су морали да га испробају одмах па су добили по једно мало парче.
Чоколадни колач са тиквицама |
Кћи (која баш и није љубитељ тиквица): "Wow! Just WOW!"
Син (ушао у пубертет и једе као вук): "Mmmm... Heaven!"
Долази по још и глумата с надом да ћу дозволити. "Give me more! Gimme, gimme, gimme!"
Ja: "Прање зуба и у кревет. Знаш да је за сутра."
Он: "Па шта ја могу кад правиш колаче као Гордон Ремзи!"
😂😂😂
Да не буде да су деца била субјективна, у недељу смо имали госте којима се колач такође допао. Не, они нису помињали Гордона Ремзија. Ето тек да знате да не стекнете погрешан утисак. 😇 Шалим се мало, али колач јесте сочан што се јасно види и погледом, а ако волите чоколаду, са овим колачем нема грешке.
Састојци потребни за чоколадни колач са тиквицама |
Потребно је:
- 250 g путера
- 200 g смеђег шећера
- кесица ванилин шећера (10-12g)
- 2 јаја
- 100 g јогурта
- 350 g брашна
- 70 g какаа
- 1 кашичица цимета
- кесица прашка за пециво (10-12g)
- 450-500 g ситно изренданих тиквица
- 100 g ситно сецкане чоколаде
- Пенасто умутити путер са шећером и ванилиним шећером. Додати јаја и наставити мућење. Додати и јогурт и умутити смесу глатко.
- Измешати брашно, какао, цимет, прашак за пециво па умешати у умућено тесто. На крају додати ситно рендане тиквице. Уједначити смесу и додати и комадиће чоколаде. Промешати спатулом.
- У плех приближних димензија 25х30cm ставити папир за печење па усути припремљену смесу. Колач пећи у средини претходно загрејане рерне на 180 степени 25-30 минута.
- Печен колач извадити из рерне и оставити да се охлади пре него што нанесемо глазуру.
- За глазуру је потребно загрејати воду и путер до врења, склонити са рингле, додати изломљену чоколаду и мешати док се сва чоколада не истопи. Прелити хладан колач. Колач сечемо на коцке тек пошто се глазура стегне.
Чоколадни колач са тиквицама |
Нема коментара:
Постави коментар