понедељак, 02. новембар 2020.

ТРОУГЛОВИ СА МЕКИЊАМА И СУСАМОМ // Trekantiga Krossbröd med Sesamfrön

Троуглови са мекињама и сусамом // Trekantiga Krossbröd med Sesamfrön

Састојци:

  • 5 dl воде
  • 2 dl дробљене пшенице или дробљене ражи
  • 50 g квасца
  • 1/2 dl јестивог уља (ја користим маслиново)
  • 2 кашичице соли
  • 1 dl пшеничних мекиња (или екстра грубих пшеничних мекиња)
  • 8 dl пшеничног брашна + 1 dl за подмесивање
  • 1 беланце за премазивање
  • 1-2 кашике сусама за посипање

Састојци за троуглове - две варијанте

Припрема:

  1. У шерпицу сипајте дробљену пшеницу или раж, прелијте половином од укупне количине воде и прокувајте кратко. Склоните са ватре и пресипајте у посуду за мешење. Додајте преосталу воду. Додајте изломљени квасац, уље, со и мекиње.
  2. Промешајте варајачом/кашиком па постепено додајте брашно. Тесто ће бити доста лепљиво што се види на доњој слици па слободно користите миксер (са наставцима за тесто), како бисте уједначили тесто. Покријте посуду пластичном кухињском фолијом или кухињском крпом и оставите тесто да нараста на топлом око 25 минута. 

  3. Пребаците тесто на благо побрашњен сто и формирајте дугуљасти ваљак. Слободно посипајте по мало брашном како бисте могли да радите са тестом. Исеците ваљак на отприлике 16 делова неправилног, троугластог облика. Поента је да не буду сви једнаки и истог изгледа како бисте добили рустичан изглед. Поређајте их у плех са папиром за печење и оставите покривене кухињском крпом да нарастају још око пола сата.
  4. За то време укључите рерну на 225 степени да се загрева.
  5. Троуглове пре печења премажите благо умућеним јајетом и поспите сусамом (белим или црним) и пеците у средини рерне 15-ак минута или док се троуглићи не зарумене. 
    Нарасли, премазани беланцем и спремни за печење

  6. Печене извадите из рерне, склоните из плеха како се не би потпарили. Најбоље је да их поређате на решетку и покријте крпом да се прохладе пре служења. 

Ако вам после оброка преостане неки троуглић, довољно је да буде покривен кухињском крпом и остаће мекан. Ако направите више како бисте имали и за сутра, на пример, онда их чувајте у кеси. 

Троуглови са мекињама и сусамом // Trekantiga Krossbröd med Sesamfrön

Ми смо их правили два јутра заредом јер смо желели да испробамо две различите комбинације. 
На доњој слици су троуглови направљени са дробљеном пшеницом и пшеничним мекињама.

Троуглови са мекињама и сусамом // Trekantiga Krossbröd med Sesamfrön

А на слици испод су троуглови направљени са дробљеном ражи и грубим пшеничним мекињама. Ови су нам се незнатно више допали. Нарочито су укусни у комбинацији са крем сиром.

Троуглови са мекињама и сусамом // Trekantiga Krossbröd med Sesamfrön

Frukostbullar som även passar bra som mellanmål.

16 stycken

  • 5 dl vatten
  • 2 dl vete- eller rågkross
  • 50 g jäst
  • 1/2 dl rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 1 dl vetekli eller kruskakli
  • 8 dl vetemjöl + 1 dl till utbakning
  • 1 äggvita till pensling
  • 1-2 msk sesamfrö, svarta eller vita till topping
  1. Koka upp hälften av vattnet tillsammans med vete- eller rågkrossen, så att krosset blir skållat. Dra kastrullen från värmen. Flytta över det skållade krosset till en degblandare och blanda i resten av vattnet. Smula i jästen och tillsätt olja, salt och vetekli eller kruskakli.
  2. Arbeta in vetemjölet lite i taget, arbeta till en smidig deg. Sätt plastfolie över bunken eller lägg på en bakduk. Låt degen jäsa i 25 minuter.
  3. Sätt under tiden ugnen på 225 grader. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbrod. Forma degen till en längd och kubba (eller ska upp) degen i bitar, det gör inget om de blir lite oregelbundna i formen. Lägg bitaran på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter under en bakduk.
  4. Pensla bröden med lätt uppvispad äggvita och strö över sesamfrön. Grädda bröden mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills de börja få en gyllenbrun färg.
  5. Låt bröden svalna på ett galler under bakduk.
Троуглови са мекињама и сусамом // Trekantiga Krossbröd med Sesamfrön


Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...