недеља, 13. децембар 2020.

КОЛАЧ СА ШАФРАНОМ // Saffranskaka

Колач са шафраном // Saffranskaka

Употреба шафрана у шведској кухињи везује се пре свега за зимске месеце. У децембру се традиционално праве "Ролнице са шафраном", али и друга слатка пецива са овим зачином. Шафран колачима даје интензивну жуту боју, али и специфичан мирис и укус. Недавно сам мало више читала о својствима овог зачина и између осталог сазнала и да се у једној метаанализи дошло до закључка да је шафран као суплемент олакшао симптоме код пацијената са депресијом. За оне који не живе на северу и нису искусили дуге зимске ноћи вероватно је тешко појмити да је тзв. зимска депресија реална. Уколико умемо да ослушкујемо сигнале из сопственог тела ретко ћемо погрешити иако нећемо увек разумети зашто нам се нешто једе у одређеним тренуцима или периодима године. Мени је сада јасније не само зашто Швеђани користе шафран пре свега зими већ ми је јасно и зашто и мени пријају колачи са шафраном у току новембра и децембра, у периоду када су ноћи најтамније и најдуже. А нарочито оних зима када нема снежних падавина, као што је, на жалост, ова зима. Сунце овде излази око 9 ујутру, а залази пре 15 часова. Међутим, када кажем излази, то не значи да ћете сунце заиста и видети. То само значи да је свануло, да је светлије, али и даље интензивно сиво. Мрак, прави мрак, падне већ у три после подне. Сат времена касније имате осећај да је 8-9 увече... и колико год ви били свесни да је то нормално на северу (а ми чак и не живимо баш толико на северу гледано из наше садашње перспективе) тело је збуњено. Када има снега, лакше се подноси као мастило мркли мрак. Сви оките балконе и прозоре лампицама и лампама, а светлост се одбија о снежну белину тако да чак и сам ваздух светлуца. Магично је. И дивно. Али само када има снега и када је температура у "дебелом" минусу. Надам се да ће дугорочна прогноза бити тачна и да ће тако бити барем у јануару и фебруару како су нам најавили. Дотле ћемо с времена на време појести по неки колач са шафраном. 

Колач са шафраном // Saffranskaka

Потребно је:

  • 200 g путера
  • 0,5 g шафрана (1 кесица)
  • 2 јаја
  • 3 dl кристал шећера 
  • 2 кашичице прашка за пециво
  • 1,5 dl млека
  • 4 dl пшеничног брашна
И још:
  • мало шећера у праху за посипање готовог колача
  • мало презли (или гриза) за модлу
  • аван (није обавезан)
  • округла модла (плех) пречника 24 cm
  • електрични миксер
Колач са шафраном // Saffranskaka


Припрема:
Отопите путер. Склоните са шпорета када је отприлике половина путера отопљена. Остатак ће се отопити уколико промешате с времена на време. Нема потребе додатно прегревати путер како би се сав отопио.


Припремите модлу у којој ће се колач пећи. Подмажите је и поспите презлама или гризом.


Уколико имате аван, ставите шафран и једну кашичицу шећера и заједно их истуцајте. На овај начин арома шафрана ће више доћи до изражаја, али ако немате аван једноставно додајте шафран у смесу за колач.



У састојцима сам навела да је потребно 3dl шећера. Међутим, ја сам искористила 2dl јер увек смањим количину шећера од оне дате у рецепту. 1dl је отприлике 80g тако да ако желите да искористите меру дату у рецепту биће вам потребно 240-250g шећера. Ако не волите превише слатко, 160g ће бити довољно.


Умутите јаја и шећер тако да постану бели и порозни. Најбоље електричним миксером.


Додајте шафран, прашак за пециво и млеко.


Додајте брашно и растопљени путер и сједините смесу.


Будите пажљиви уколико брашно узимате мерицом директно из посуде са брашном како не бисте узели превише. Или пазите да брашно у мерици буде равно или га одмерите пре додавања у смесу. Брашно можете умешати миксером или ручно.


Сипајте тесто у калуп и пеците у доњем делу рерне претходно загрејане на 175ºC око пола сата. 


После пола сата печења, чачкалицом или дрвеним штапићем за ражњиће, проверите да ли је колач печен.


Печен колач извадите из рерне и оставите неколико минута у модли пре него што га пребаците на тањир за послуживање. Прекријте га чистом кухињском крпом и оставите да се охлади. Охлађен колач поспите шећером у праху.


Савети и варијације:
По жељи, приликом служења, додајте поред колача шлаг и свеже бруснице. То је мало луксузнија варијанта и радо виђена у Шведској. За сваки дан је прах шећер, сасвим довољан. Уколико волите, пре печења, колач поспите сецканим бадемима (1/2 dl) или у тесто умешајте мало сувог грожђа (претходно побрашњеног како не би пало на дно колача за време печења). Колач од шафрана можете замрзнути и чувати у замрзивачу до три месеца.

Колач са шафраном // Saffranskaka


SAFFRANSKAKA

Ingredienser:
200 g smör
eller  margarin
ca 0,25 dl ströbröd till formen
0,5 g (1 frp) saffran
2 st ägg
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
Garnering:
florsocker
Utrustning:
1 st form med löstagbar kant / springform ca 24 cm i diameter
ev. elvisp

Baka saffranskaka så här:
Smält smöret. Ta av från plattan när ungefär hälften smält så smälter resten av sig självt om du rör om lite och smöret slipper bli onödigt varmt.
Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.
Om du har en mortel: Stöt saffranet, gärna tillsammans med ca 1 tsk socker, i din mortel. Det gör att saffranet blir mer finfördelat och saffransmaken kommer fram bättre, men har man ingen mortel så kan man strunta i det.
Vispa ägg och socker så det blir vitt och poröst, gärna med elvisp.
Vispa ner saffran, bakpulver och mjölk.
Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret och rör snabbt ihop till en jämn smet.
Det gäller att varken vispa (med eller utan elvisp) eller röra längre tid än som behövs för att det blir blandat.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter. Kakan ska få en gyllenbrun färg och släppa kanten.
Känn gärna med en provsticka när saffranskakan är klar. Stick ner den i mitten av kakan. Den ska vara torr och inte kladdig när kakan är klar.
Låt kakan stå några minuter i formen innan du stjälper upp den på ett fat. Lägg gärna formen över eller en bakhandduk och låt svalna.
Sikta över florsocker vid servering.
Vill man kan man servera med vispad grädde och lingon så blir det som en dessert eller extra lyxigt fika.

Variationstips:
Man kan också strö över ½ dl hackad mandel innan man gräddar kakan. Om man gillar russin kan man ha i det i smeten, men mjöla russinen först för annars sjunker russinen till botten då kakan gräddas.

Hållbarhet och förvaring:
Saffranskakan går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.

Колач са шафраном // Saffranskaka


Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...