недеља, 1. новембар 2020.

Пита са бундевом на амерички начин // Amerikansk pumpapaj

Пита са бундевом на амерички начин // Amerikansk pumpapaj

Иако би неко по фотографијама могао да помисли, одмах да напоменем да ми не славимо нити обележавамо Ноћ вештица. Али, мени лично, су неке од декорација крајње забавне и не видим ништа лоше да се људи опусте и забаве на начин који њима прија. Бундева је пре свега, знак јесени, као и наранџаста боја. Довољно је само да погледате око себе кад сте у природи и сложићете се да та боја доминира.  

Што се тиче ове пите са бундевом, Американци је традиционално праве за њихов Дан захвалности, а не за Ноћ вештица, тако да ни по том основу нисмо обележавали ничију традицију. Бундеве се једу у јесен. Да ли ћемо је само испећи, направити потаж, нашу српску питу с бундевом или испробати америчку или нечију другу, мислим да није толико важно. Важно је уживати у дружењу и добром укусу. 

Ова "пита" је је пита само по називу, али никако не спада у ону врсту јела које ми називамо питама. Више подсећана тарт. Сипкаво тесто и мекани фил. Благог, скоро неутралног укуса, каква бундева и јесте, а арому можемо мењати сходно личним преференцама или прилици за коју правимо ову питу. 

Овај рецепт сам нашла на неком шведском кулинарском сајту и по коментарима видим да се незнатно разликује од оригиналног америчког рецепта. Наиме, за ову питу се користи ђумбир, док неки кажу да је у оригиналу каранфилић. Лично нисам истраживала, али свакако можете користити један или други зачин. Неки Швеђани користе шафран и онда је служе уз сладолед од ваниле. Шафран се у Шведској иначе много користи у припреми пецива у току новембра и децембра. Има и оних који искористе мешавину зачина за њихове медењаке тзв. пеперкакур и онда ова пита добије потпуно нови "шмек". Припрема је у сваком од ових случајева иста, разлика је само у зачину који се користи. 

Пита са бундевом на амерички начин // Amerikansk pumpapaj

Састојци за кору:
  • 3 dl пшеничног брашна
  • 2 кашике шећера
  • 125 g путера
  • 1 жуманце


Састојци за фил:
  • 4 dl грубо исечене пулпе бундеве (butternut или muscat)
  • 2 јаја
  • 2 dl шећера
  • 1 кашичица млевеног цимета
  • 1 кашичица млевеног ђумбира (или: каранфилић, шафран, кардамон...)
  • на врх ножа, соли
  • 2 кашике пшеничног брашна
  • 2 dl течне слатке павлаке
Пита са бундевом на амерички начин // Amerikansk pumpapaj

Припрема:
  1. Израдите руком брашно, путер и шећер у мрвичасту смесу. Додајте жуманце и сједините у глатко тесто. Пребаците тесто у врло благо подмазан плех и руком формирајте кору. Како је тесто прилично лепљиво мој савет је да преко теста ставите парче папира за печење и онда трљајући кашиком лепо изравњате тесто тј. обликујете кору. 
  2. Оставите у фрижидер на неких пола сата да се лепо охлади. За то време припремите фил.
  3. Кувајте грубо исечену бундеву у благо посољеној води 5-8 минута. Добро је оцедите и оставите да се прохлади.
  4. Укључите рерну да се загрева на 200 степени.
  5. Извадите кору из фрижидера.
  6. Прохлађену бундеву испасирајте у пире. Додајте једно по једно јаје и кад их лепо сједините са бундевом додајте и остале састојке за фил. Све сједините. Најбоље миксером.
  7. Сипајте фил преко коре и пеците у доњем делу загрејане рерне 40 минута. Искључите рерну и оставите питу још 10 минута у топлој рерни пре него што је извадите.
  8. Оставите питу да се добро охлади пре него што на њу нанесте умућену слатку павлаку. Овај корак је већ произвољан. Можете павлаку нанети на свако појединачно парче, као што сам ја. Или можете нанети умућену павлаку преко целе пите па је за додатни шмек и крцкавост поспите сецканим печеним семенкама бундеве. Или је топлу можете послужити уз сладолед од ваниле, као што то раде Швеђани. Избор је само Ваш.
Пита са бундевом на амерички начин // Amerikansk pumpapaj

Напомена:
Претпостављам да сам ја употребила више од препоручених 4 децилитра бундеве јер сам искористила једну половину мале butternut бундеве и добила сам више фила него што је могло да стане на кору. Остатак фила сам само сипала у две мале посуде и испекла заједно са питом и добила неку врсту суфлеа. На врху се после печења створило благо удубљење које сам после хлађења једноставно испунила умућеном слатком павлаком. Деци се допало. Ово је само идеја шта можете да урадите ако вам се деси да имате вишак фила, као ја. Уколико умете прецизно да измерите 4 децилитра крупно исечене бундеве онда се можда нећете сусрести са изазовом "Шта да урадим, а да фил не прелива?" 😏😁 

Пита са бундевом на амерички начин // Amerikansk pumpapaj

Ingredienser:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 äggula
Fyllning:
4 dl grovhackad pumpa t.ex. butternut eller muscat
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 krm salt
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
Topping:
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en ugnssäker form, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kyl ca 30 min.
Sätt ugnen på 200°.
Koka pumpan i lättsaltat vatten 5-8 min. Häll av vattnet i en sil, pumpan ska vara väl avrunnen.
Mixa pumpan till puré och låt den svalna något. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda ner resten av ingredienserna till fyllningen och häll i pajformen.
Grädda i nedre delen av ugnen 40-50 min. Låt kallna. Vispa grädden till toppingen och klicka ut i mitten på kakan. Bred ut den något och strö över pumpakärnor.
Tips:
Toppa pajen med kanderade pumpakärnor för extra crunch. Gör såhär: Smält 2 msk socker i en stekpanna tills gyllene. Sänk värmen och tillsätt ½ msk smör, 1 krm salt och ½ dl pumpakrärnor. Rör om och fräs tills pumpakärnorna är gyllene. Häll upp på bakplåtspapper och separera dem med två gafflar. Låt svalna.

Пита са бундевом на амерички начин // Amerikansk pumpapaj


Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...