недеља, 23. јун 2019.

ПАВЛОВА са јагодама, кремом од лимуна и пистаћима // Enkel Midsommarpavlova

Један од најважнијих празника у Шведској је Мидсомар (Midsommar) или празник летње равнодневице. Прославља се у периоду између 19 и 25 јуна, што значи да је празник "клизни", а вече пре главне прославе тј. Мидсомарафтон (Midsommarafton) мора бити у петак које је уједно и нерадни дан.
Ујутру се бере цвеће којим ће се украшавати дрвени стуб који се подиже  на дан празника и око којег се играју игре. Девојчице праве венчиће од цвећа које носе на глави, а девојке стављају седам различитих убраних цветова под јастук с веровањем да ће сањати свог будућег изабраника. Заправо, веровања и обичаји су врло слични онима који се у Србији обележавају на дан 07 јула, тј. Ивањдан.
Иако се Швеђани јавно декларишу као атеисти велика већина њих чврсто држи до традиције и празнике обележавају у традиционалној одећи како код куће, тако и на јавним местима. Градови у Шведској опусте за време Мидсомар-а јер се главне прославе одвијају у сеоском окружењу.

Овако изгледају пусте улице Лудвике јер су сви на некој од прослава.
Midsommar - tom Ludvika
Midsommar - tom Ludvika
Midsommar - tom Ludvika
Midsommar - tom Ludvika
Midsommar - tom Ludvika
Midsommar - tom Ludvika
Midsommar - tom Ludvika
У неким местима се дрвени стуб, такозвани Midsommarstång (majstång) подиже увече, на Мидсомарафтон, а у некима на сам Мидсомар, тако да ако сте којим случајем пропустили свечаност у свом месту, моћи ћете да присуствујете другој у оближњем месту. Тако се и нама десило ове године. Ми смо планирали посету Лександу, градићу у коме се Мидсомар у потпуности обележава на традицоналан начи а уједно се и сматра да је место највеће прославе. Сваке године се по проценама, овде окупи између 20 и 30 хиљада посетилаца. Планови су ту да се мењају па смо посету Лександу оставили за неку наредну годину. Ове године нисмо присуствовали подизању Мидсомар стуба ни у месту где живимо па смо зато сутрадан присуствовали прослави у суседном месту (Sunnansjö). Овако је изгледало.

Midsommar i Sunnansjö
Midsommar i Sunnansjö
Midsommar i Sunnansjö
Midsommar i Sunnansjö
Midsommar i Sunnansjö
Midsommar i Sunnansjö
Midsommar i Sunnansjö
Midsommar i Sunnansjö
Midsommar i Sunnansjö
Midsommar i Sunnansjö
Midsommar i Sunnansjö
Midsommar i Sunnansjö
Midsommar i Sunnansjö
Sveriges flagga
Midsommar i Sunnansjö
Midsommar i Sunnansjö

Midsommarstång i Sunnansjö
Пошто је ово гастро блог, требало би поменути и шта Швеђани једу за време ове прославе. Традиција се може разликовати од југа ка северу и од запада ка истоку земље, као и од породице до породице, али типичан оброк ће се садржати:
  • харингу (sill)
  • младе кромпириће (nypotatis)
  • лососа (lax)
  • посебну врсту пите од сира (västerbottenpaj)
  • балтичку харингу (strömming )
  • јаја (ägg )
  • торту са јагодама или свеже јагоде (jordgubbstårta / jordgubbar)
Ми смо од свега набројаног једино направили торту са јагодама. Мало модификовану Павлову. Осим јагода, наша торта је садржала и пистаће и крем од лимуна. Како бих уштедела време, искористила сам куповне пуслица коре. Наравно, увек можете направити домаће.

ПАВЛОВА са јагодама, кремом од лимуна и пистаћима // Enkel Midsommarpavlova
Потребно је (оквирне мере):
  • 2 dl слатке павлаке
  • 2 dl киселе павлаке или милерама
  • кора за пуслицу торту (куповна или домаћа)
  • пола децилитра крема од лимуна (lemon curd)
  • 3 dl јагода
  • 1 лимета - фино рендана корица 
  • 1/2 dl очишћених и исецканих пистаћа
  • мало свеже нане за украс, ако имате
ПАВЛОВА са јагодама, кремом од лимуна и пистаћима // Enkel Midsommarpavlova

Припрема:
На кору нанети милерам, па местимично кашичицом "набацати" крем од лимуна, затим слој умућене слатке павлаке. Јагоде очистите од петељки, оперите, добро оцедите и исеците по жељи. Иако ја нисам, препоручујем да их исецкате на ситно па помешате са ренданом корицом лимете. Тако их нанесите преко слатке павлаке па местимично додајте још мало крема од лимуна, поспите сецканим пистаћима и украсите листићима свеже нане ако имате.

ПАВЛОВА са јагодама, кремом од лимуна и пистаћима // Enkel Midsommarpavlova
Како сам користила куповне коре, овде их продају две у паковању, мере сам прилагодила и направила две мале торте. Може се направити и као торта на "спрат" са две коре. Како вам је воља. Ако правите своје коре можете искористити или неки свој рецепт за пуслица торту или овај мој за пуслице па модификујте количину по потреби. Ја сам такође искористила куповни крем од лимуна. Можете направити и свој домаћи. На пример по рецепту Домаћице за вас.

ПАВЛОВА са јагодама, кремом од лимуна и пистаћима // Enkel Midsommarpavlova

ENKEL MIDSOMMARPAVLOVA

Ingredienser
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 1 marängbotten
  • ½ dl lemon curd, rumsvarm
  • 3 dl jordgubbar
  • 1 lime, rivet skal
  • ½ kruka färsk mynta, bladen
  • ½ dl pistagenötter, skalade och hackade
Gör så här
  1. Vispa grädden i en bunke. Bred yoghurten på marängbotten. Rör om och klicka på hälften av lemon curden.
  2. Bred på grädden över yoghurten och klicka på resten av lemon curden.
  3. Ansa och halvera jordgubbarna, lägg i en skål och blanda med finrivet limeskal.
  4. Toppa pavlovan med jordgubbar, myntablad och pistagenötter.
Tips:
Genom att dubbla fyllningen och använda båda marängbottnen som kommer i förpackningen kan du snabbt göra två pavlovor. Staplar du dem på varandra får du en effektfull våningstårta.


Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...