уторак, 07. мај 2019.

Шведски чоколадни колач - чувена кладкока (kladdkaka)

Шведски чоколадни колач - kladdkaka
За овај чоколадни колач потребно је:
  • 3 јаја
  • 2,5 dl шећера у праху
  • 2 кашичице ванилин шећера
  • 100 g путера
  • 150 g тамне чоколаде
  • 1 dl пшеничног брашна
  • 1 кашичица прашка за пециво
  • малине
  • шлаг
Шведски чоколадни колач - kladdkaka
Припрема:
  1. Исецкајте чоколаду, просејте брашно, пзп, шећер и ванилин шећер.
  2. Округлу модлу благо науљите и поспите брашном. Укључите рерну да се загрева на 175-180°С.
  3. У шерпицу ставите путер и отопите га на тихој ватри. Додајте чоколаду и мешајте све док се чоколада не отопи и смеса лепо не сједини.
  4. Умутите јаја жицом за мућење и додајте просејани шећер у праху и ванилин шећер. Спојите са отопљеном чоколадом и путером и сједините обе смесе. Додајте и просејано брашно са прашком за пециво. Лагано промешајте да се све уједначи. 
  5. Сипајте у припремљену модлу. Пеците у средини загрејане рерне 18-20 минута. Колач треба да очврсне и пукне одозго, али да остане мекан и лепљив у средини. 
  6. Извадите колач из рерне и ставите са стране. Кад се охлади, пажљиво га извадите из модле и поспите шећером у праху. Украсите малинама и служите уз умућени шлаг. 
Шведски чоколадни колач - kladdkaka
Ingredienser:
  • 3 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 gram smör
  • 150 gram hackad, mörk choklad
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl hallon till garnering
  • 3 dl vispad grädde
    Шведски чоколадни колач - kladdkaka

    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Smält smöret. Lägg den hackade chokladen i en bunke och häll på det varma smöret. Rör om tills chokladen smält.
    3. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst och rör ned den smälta chokladen i äggsmeten.
    4. Tillsätt mjöl och bakpulver och rör försiktigt tills allt löst sig.
    5. Häll upp smeten i en smörad och bröad form med löstagbar kant. Grädda i mitten av ugnen i 18 minuter. Kakan ska stelna och spricka på ytan, men inuti ska den vara lös och kladdig. Ställ åt sidan och låt kallna i formen.
    6. Garnera kakan med hallon och siktat florsocker. Servera med vispad grädde. 
    Шведски чоколадни колач - kladdkaka

      Нема коментара:

      Постави коментар

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...