понедељак, 31. децембар 2018.

Ролат торта са укусом ментола у облику лизалице / Polkagristårta / Candy cane cake

Рецепт за укусну ролат-торту у облику чувене лизалице са укусом ментола. На шведском се овакав тип бомбона/лизалица зове polkagris, на енглеском candy cane, а како се тачно зове на српском, срамота ме да признам, али заборавила сам. Тако да, ко зна нека ми јави па да мењам ово рогобатно име 😇 Иначе, мени је ово први пут да се играм фонданом и то без икаквог алата па занемарите грешке и спојеве који се виде 😊
Polkagristårta / Candy cane cake

Потребно је: 
За кору:
  • 4 јаја - собне температуре
  • 1,5 dl шећера
  • 50 g брашна од бадема
  • 0,5 dl скробног брашна
  • 3 кашике какао праха
  • 1 кашичица прашка за пециво
За крем:
  • 1 dl џема од малина (јагода)
  • 2 dl слатке павлаке
  • 200 g крем сира
  • 0,5 dl шећера
  • 2 кашичице ванилиног шећера
  • 1 кашичица ароме ментола
За декорацију:
  • 350 g белог фондана
  • по потреби црвена боја за колаче
Polkagristårta / Candy cane cake

Припрема:
1. Пенасто умутите јаја са шећером.

2. Помешајте суве састојке па сједините са смесом од јаја.

3. У велики плех (онај од рерне), ставите папир за печење, сипајте смесу равномерно и и испеците кору у претходно загрејаној рерни на 225 степени. Потребно је свега 8 минута.

4. У други велики плех (или на равну површину) ставите папир за печење и поспите га шећером. Печену кору преврните на овај папир, пажљиво скините папир на коме се кора пекла и оставите да се кора охлади на собној температури.

5. На охлађену кору равномерно нанесите џем. Умутите слатку павлаку. Сједините са крем сиром. Додајте и шећер, ванилин шећер и арому ментола. Уједначите смесу па је нанесите на кору, преко џема. Део смесе оставите како бисте имали и за премазивање ролата  (види корак 8) и немојте нанети бели крем на целу површину већ оставите једну "траку" дуж једне ивице (дужа страна) само са џемом како вам фил не би исцурео кад замотате ролат.

6. Уз помоћ папира за печење на коме је, пажљиво уролајте кору у ролат. Кора неће пуцати иако је хладна. Не брините.

7. Са једног краја ролата одсеците парче ширине 15-20 цм и од њега направите закривљени део "лизалице". Потребно је да то парче сечете на троугласте делове. Мени је било потребно 6 троуглова. На жалост, нисам сликала како је изгледало пре наношења фондана, али касније ћу нацртати шему и додати је у рецепт.

8. Целу торту премажите остатком крема од сира и павлаке. Одвојте 100 g фондана и обојите га у црвено. Бели фондан нанесите преко целе површине торте, а црвени исеците у тракице и украсите торту тако да личи на "лизалицу". Пријатно!

Polkagristårta / Candy cane cake

Ingredienser
Botten:
  • 4 st ägg
  • 1 ½ dl socker
  • 50 g mandelmjöl
  • ½ dl potatismjöl
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk Bakpulver
Fyllning:
  • 1 dl hallonsylt
  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g färskost
  • ½ dl socker
  • 2 tsk Vaniljsocker
  • 1 tsk Pepparmintsarom
Dekoration:
  • 350 g Sugar Fondant White
  • Efter behov gelfärg röd

Förberedelse
1 Vispa rumstempererade ägg och socker fluffigt.

2 Blanda de torra ingredienserna och sikta ned i äggsmeten. Blanda försiktigt.

3 Häll smeten jämnt fördelat i en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda botten i 225 grader i ca 8 minuter.

4 Strö socker på ett nytt bakplåtspapper. Stjälp försiktigt upp den gräddade kakan på pappret och ta försiktigt löst pappret på toppen. Låt svalna i rumstemperatur.

5 Bred på hallonsylt över botten. Vispa grädden och blanda med färskost. Tillsätt socker och pepparmintsarom. Fördela krämen ovanpå sylten, men spara lite för att även täcka käppen innan du täcker med sockermassa. (se steg 8).

6 Med bakpappret som hjälp, forma tårtan till en rulltårta, låt skarven ligga underst.

7 Skär av ungefär 20 cm av rulltårtan till käppens huvuddel. Skär sneda/triangulära bitar av resten och forma till böjen. Vid behov kan du kapa lite mer på längden och fylla ut eventuella luckor.

8 Bred på resten av fyllningen över hela käppen. Färga 100 g av den vita sockermassan röd med hjälp av gelfärg. Kavla ut den vita och röda sockermassan. Täck rulltårtan med vit sockermassa. Släta ut och skär bort eventuella rester. Skär den röda sockermassan i remsor och dekorera käppen så att den blir randig.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...