понедељак, 7. јануар 2019.

ЧОКОЛАДНИ КУГЛОФ

Чоколадни куглоф
Чоколадни куглоф
Мир Божији, Христос се роди! Надам се да сте у миру провели Бадњи дан и вече, а данас је време да се још мало почастимо. Скувајте јаку црну кафу, узмите парче куглофа и уживајте уз неки филм или још боље, одиграјте партију карата или неку друштвену игру са својом децом.
Чоколадни куглоф
Чоколадни куглоф
Потребно је:
3 јаја
250 г путера
250 г шећера
10 g ванилин шећера
250 g меког пшеничног брашна
пола кашичице прашка за пециво
5 кашика млека (75 ml)
250 g ораха
100 g чоколаде за јело и кување (+ још око 150 g за глазуру)
Чоколадни куглоф
Чоколадни куглоф

Припрема:
Путер омекшао на собној температури умутите са шећером и ванилин шећром. Затим додајте једно по једно јаје и све лепо умутите.
Просејано брашно помешајте са прашком за пециво и додајте у смесу од путера и јаја.
Сједините смесу па постепено додајте и млеко све време мешајући. Додајте и самлевене орахе и отопљених 100 г чоколаде. Умешајте.
Смесу сипајте у калуп за куглоф и пеците у претходно загрејаној рерни на 180 степени око сат времена. Штапићем за ражњиће проверите да ли је средина печена. Треба да остане мекана, али не и течна.
Чоколадни куглоф
Печен куглоф извадите из модле и прелијте отопљеном чоколадом у коју сте додали мало (кашичица-две) јестивог уља (ово је због сјаја). Ако желите да је цела површина куглофа преливена чоколадом искористите и 200 г чоколаде, а ако више волите да је преливен само врх па да се чоколада са стране само слива онда ће бити довољно 100-150 г чоколаде. 
Пребаците куглоф на украсни тањир и додатно га украсите по жељи. Ја сам искористила "златни" тањир па је мало златног јестивог праха преко чоколаде имало додатни свечани ефекат. Још неколико шећерних мрвица у облицима зимских мотива је употпунило декорацију.
Чоколадни куглоф

    Нема коментара:

    Постави коментар

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...