недеља, 30. децембар 2018.

ПЕПЕРКАКУР (pepperkakor) - шведски медењаци

Pepperkakor на шведском или gingerbread biscuits на енглеском припада врсти колача сличних нашим медењацима. Уместо меда се користи шећерни сируп и незнатно другачија комбинација зачина. Наравно, ако медењаке желите да направите и по овом рецепту, слободно искористите мед. Овде их често праве врло танке па је довољно пећи их свега 5 минута. Тако ће бити хрскавији. И немам ништа против кад их купим, али када их правим сама волим да буду дебљи, ваздушастији и самим тим мекши, заправо онако како сам навикла да медењак треба да буде. У том случају је за печење потребно 10-ак минута. Може мање. Не више. Ја сам од дате мере испекла 4 велика плеха. Охлађене чувајте затворене у металној кутији.

Pepperkakor - шведски медењаци 
Састојци (за око 100 комада):
  • 4 dl шећера
  • 2 dl тамног шећерног сирупа
  • 2 dl воде
  • 250 g путера
  • 2 кашике мелевеног цимета
  • 1,5 кашика млевеног каранфилића
  • 1,5 кашика кардамона
  • 1 кашика млевеног ђумбира
  • 13 dl (око 850 g) пшеничног брашна + још мало за посипање 
  • 1 кашичица собе бикарбоне
Припрема: 
1. дан
😊Ставите шећер, сируп и воду у одговарајућу шерпицу и прокувајте. Ставите са стране.
😊Исеците путер на коцкице и ставите у већу чинију. Додајте све зачине. Прелијте топлим шећерним сирупом и мешајте дрвеном кашиком све док се путер потпуно не истопи. Оставите да се смеса прохлади. Промешајте с времена на време.
😊Одмерите и просејте брашно. Додајте му соду бикарбону и виљушком је умешајте. Полако додајте брашно у течну смесу и формирајте тесто. Покријте чинију пластичном кухињском фолијом и оставите у фрижидер да преноћи.

2. дан
😊На површину где ћете правити медењаке ставите или папир за печење или је поспите брашном. Узимајте део по део теста, разваљајте га оклагијом на жељену дебљину па модлицом жељеног облика вадите медењаке. 
😊Пеците их (у зависности од дебљине) 5 до 10 минута у рерни претходно загрејаној на 200°С. Пазите их током печења јер лако прегоре.

😊Савет! Да вам се медењаци не би превише раширили током печења и тако изгубили облик, ставите их у замрзивач 10-ак минута пре него што их ставите у рерну.
😊Ако желите да их украсите шећерном глазуром, можете је направити тако што миксером умутите 1 беланце са 4 дл шећра у праху и пола кашичице дестилованог белог сирћа (12%). Смеса треа да буде глатка и сјајна. Ако желите, можете је поделити у неколико чинијица и у сваку додати мало боје за колаче.

Pepperkakor - шведски медењаци 

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...